517100 - Villa met koetshuis.
Halsteren C 9813
De Beeklaan 25 A, 4661 EP te Halsteren

Inleiding.

Het KOETSHUIS behorende bij een villa, gebouwd omstreeks 1890 in Chaletstijl, vermoedelijk naar ontwerp van C.P. Van Genk.

Omschrijving.

Eénlaags pand op een u-vormige plattegrond onder een omlopend schilddak, de hoekrisalieten met topgevel zijn voorzien van een zadeldak. Het pand is uitgevoerd in geverfde baksteen met een gepleisterde plint, het dak is gedekt met riet en voorzien van nokvorsten. Op de uiteinden zijn bakstenen schoorstenen geplaatst. In de risalieten bevinden zich getoogde poorten met bovenlicht, in de topgevels boven de poorten zijn luiken aangebracht. Het tussenstuk bevat twee smalle opgeklampte deuren, ertussenin is het middenstuk hoger opgetrokken onder een zadeldakje, haaks op het dak van de hoofdmassa, en heeft een rondboogluik. De dakrand en topgevels zijn voorzien van geschulpte windveren. De zijgevels zijn blind. In de achtergevel bevinden zich onder andere een getoogd vierruitsraam en een klein getoogd klapraam.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa in de late negentiende eeuw. Het geheel is tevens van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege de bijzondere esthetische kwaliteiten van materiaalgebruik en ornamentiek en de plaats in het werk van de architect Van Genk. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)

Genk, C.P. van ; Noord-Brabant