Bergen op Zoom H 2036
Antwerpsestraat 9, 4611 AA te Bergen op Zoom
Antwerpsestraat 9 A, 4611 AA te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand telt vier traveeën op de begane grond en is gepleisterd. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen rode kruispannen. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensters van de begane grond zijn velden aangebracht, onder die van de etage sierlijsten. De brede vensters op de begane grond hebben een zesdeling als "Chicago-windows". Deze en de vijf T-vensters op de verdieping hebben een stucomlijsting die onderaan naar voren welft, met oreillons en kuiven. Deze decoratie omgeeft ook de paneeldeur met kussens en sierrooster geheel links en de vernieuwde paneeldeur in de derde travee van links. Alle bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. Horizontaal wordt de gevel geleed door een cordonlijst tussen de etages en een fries met velden, onder een geprofileerde kroonlijst op klosjes.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische gevel Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuis-Kantoor