Bergen op Zoom H 965
Antwerpsestraat 15, 4611 AA te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1896 naar ontwerp van architect C.P. van Genk, in opdracht van J. v.d. Eijnden. Het vormt een markant op de hoek gesitueerd onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Antwerpsestraat 15 is nog altijd in gebruik als woning, het andere pand is heden kantoor.

Omschrijving.

Het tweelaagse hoekpand heeft een afgeschuinde hoek en een afgeplat schilddak met vernieuwde kunstleien. Het telt zes traveeën aan de zijde van de Antwerpsestraat en een afgeschuinde hoek van een vensteras. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, met gepleisterde speklagen, de plint en vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensterdorpels zijn raambefjes aangebracht. De getoogde stolpvensters hebben rond het bovenlicht een stucomlijsting met kuiven. Deze decoratie omgeeft ook het bovenlicht van de paneeldeur van nummer 15. Dit woonhuis beslaat de drie linker vensterassen. De deurtravee springt iets naar voren. Boven de deur bevindt zich een balkon met smeedwerk balusters op zware bewerkte voluutconsoles. Het fries boven de balkondeuren wordt hier geaccentueerd door consoles en een grote rozet, net als op de hoek, met eveneens een balkon op voluutconsoles. De rest van het fries heeft diamantkoppen. De geprofileerde kroonlijst rust op klosjes. De rechter zijgevel aan de Van Dedemstraat heeft twee vensterassen op begane grond en etage, de rest van de gevel is op twee kleine raampjes na blind. Rechts bevindt zich de entree met vernieuwde deur, de geveldecoratie is verder identiek. In totaal zijn er vier later geplaatste dakkapellen; die boven nummer 15 is vernieuwd en verbreed. De andere drie hebben een zadeldak met sierhoutwerk, overstek en makelaar. In de zijgevel is een nieuw tuimelvenster geplaatst.

Waardering.

Het dubbelpand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische pleistergevel en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Van Genk. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbele woonhuis

Genk, C.P. van ; Noord-Brabant