Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517109
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/26
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
78693 - 389766

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1896 naar ontwerp van architect C.P. van Genk, in opdracht van J. v.d. Eijnden. Het vormt een markant op de hoek gesitueerd onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Antwerpsestraat 15 is nog altijd in gebruik als woning, het andere pand is heden kantoor.

Omschrijving.

Het tweelaagse hoekpand heeft een afgeschuinde hoek en een afgeplat schilddak met vernieuwde kunstleien. Het telt zes traveeën aan de zijde van de Antwerpsestraat en een afgeschuinde hoek van een vensteras. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, met gepleisterde speklagen, de plint en vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensterdorpels zijn raambefjes aangebracht. De getoogde stolpvensters hebben rond het bovenlicht een stucomlijsting met kuiven. Deze decoratie omgeeft ook het bovenlicht van de paneeldeur van nummer 15. Dit woonhuis beslaat de drie linker vensterassen. De deurtravee springt iets naar voren. Boven de deur bevindt zich een balkon met smeedwerk balusters op zware bewerkte voluutconsoles. Het fries boven de balkondeuren wordt hier geaccentueerd door consoles en een grote rozet, net als op de hoek, met eveneens een balkon op voluutconsoles. De rest van het fries heeft diamantkoppen. De geprofileerde kroonlijst rust op klosjes. De rechter zijgevel aan de Van Dedemstraat heeft twee vensterassen op begane grond en etage, de rest van de gevel is op twee kleine raampjes na blind. Rechts bevindt zich de entree met vernieuwde deur, de geveldecoratie is verder identiek. In totaal zijn er vier later geplaatste dakkapellen; die boven nummer 15 is vernieuwd en verbreed. De andere drie hebben een zadeldak met sierhoutwerk, overstek en makelaar. In de zijgevel is een nieuw tuimelvenster geplaatst.

Waardering.

Het dubbelpand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische pleistergevel en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Van Genk. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAntwerpsestraat154611 AAhoek v. Dedemstraat 198Bergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Dubbele woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomH965

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18961896globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Genk, C.P. van ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur