Bergen op Zoom H 993
Antwerpsestraat 4, 4611 AG te Bergen op Zoom
Antwerpsestraat 4 A, 4611 AG te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het WINKEL-WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd rond 1880-1890 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand telt vier traveeën en is opgetrokken uit machinale baksteen. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen rode opnieuw verbeterde hollandse dakpannen. De lijstgevel van dit pand is hoger dan die van de aangrenzende panden. In het midden van de hardstenen plint bevinden zich twee getoogde kelderramen. Daar boven bevinden zich twee getoogde etalageramen met doorlopende vensterdorpel. Rechts en links een paneeldeur met sieromlijsting en fronton op voluutconsoles. De linkerdeur, in segmentboogportiek, is te bereiken via een hardstenen trapje. De vier getoogde T-vensters van de bovenwoning hebben een gepleisterde sieromlijsting met kuiven. Ook onder de geschilderde vensterdorpels bevinden zich raambefjes. Het deels gepleisterde fries onder de geprofileerde kroonlijst bezit op elke hoek twee voluutconsoles.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische gevel Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning