Bergen op Zoom H 1557
Antwerpsestraat 34, 4611 AJ te Bergen op Zoom

Inleiding.

Gedeeltelijk vrijstaand Art Nouveau HERENHUIS uit 1909. De opdrachtgever en constructeur was D. de Mol, de architect mogelijk Johan de Mol.

Omschrijving.

Het tweelaagse blokvormige herenhuis telt vijf traveeën en is symmetrisch van opzet. De middelste travee risaleert iets en is hoger opgetrokken. De zolderetage heeft een plat dak, aan de voorzijde afgezet met een schild van rode Tuile du Nordpannen. De voorgevel, met hardstenen plint, is opgetrokken uit rode verblendsteen. Aan weerszijden van de deur bevinden zich telkens twee schuifvensters met bovenlicht in kleine roedenverdeling. De hardstenen vensterdorpels en de lateien zijn afgeschuind en voorzien van gebeitelde spiraalmotieven en knoppen. De vleugeldeur in het portiek bezit twee ovale ramen met kleine roeden. Een gevelsteen meldt de naam Johan de Mol en de eerste steenlegging op 5-10-1909. De horizontale afsluiting van het portiek heeft geometrische decoratie. Boven het bovenlicht bevindt zich de afgeronde kuip van het balkon. De onderzijde heeft ingekerfde decoratie van twee spinnewebben en in hoogreliëf kastanje- en laurierbladeren, waarboven een sierband. Het ranke smeedijzeren balkonhek bezit florale zweepslagdecoratie. De balkondeur met kleine roeden en lagere zijramen wordt overtoogd door een grote hoefijzerboog, die op de hoekpunten verstevigd is met hoekblokken van hardsteen, voorzien van kastanjeblad en laurierreliëfs. Het linker zesdelige verdiepingsvenster is groot en overtoogd met een segmentboog. De rechter verdieping heeft drie naast elkaar geplaatste kleine vensters, alle vensters weer met kleine roeden in het bovenlicht. De gootlijst staat op klosjes. Het middendeel is hoger doorgetrokken met penanten en afsluitende hardstenen balustrade. De hoekblokken zijn van hardsteen en voorzien van kastanjebladmotieven. Aan weerskanten is er in het dakschild een dakkapel met kleine roeden en zadeldak. Ter linkerzijde bevindt zich een hoog smeedijzeren klaphek, voorzien van zweepslagmotieven en bekroond door een kastanjeblad. Het interieur heeft een brede middengang. Het tochtportaal heeft Art Nouveau-tegeltjes. De gang heeft visgraatparket en een houten lambriSering. Op de hoek, waar de gang afbuigt naar links en zich de trap met houten sierbalusters bevindt, is er een kleine hoekschouw met oude Delfts Blauwe tegeltjes. Rechts van de gang bevinden zich de brede deuren naar drie vertrekken. De eerste aan de straat heeft een houten lambrisering met ingewerkte schouw, schuifdeuren met sierroeden en een cassettenplafond met kleine bloemen. Hierachter een kamer, die net als de kamer hierachter voorzien is van eiken visgraatparket met donkere houten sierbanden en lambrisering. In de houten schouw een Engelse haard van het merk "The Reflex" in een omlijsting van gemetalliseerde tegels. Het plafond is uitbundig bewerkt met een middenrozet met vier festoenen, parelrand, sierhoekstructuren, rasterwerk, cirkels en een bewerkte kooflijst. Tussen midden- en achterkamer bevindt zich aan het plafond een houten raamwerk met kleine roeden en een grote ovaal in het midden. De achterkamer heeft een stucrozet met Empire motieven als fakkels en linten en een meanderlijst. In de serre midden achter het huis is een rijk gedecoreerd stucplafond met smalle festoenen van hoekpunten naar het midden aanwezig. Ook hier ligt visgraatparket. Links van de gang een kamer met een Art Nouveau stucrozet van gestileerde wijnranken. Hierachter een kleine kamer, vervolgens de bordestrap. Achter de trap bevindt zich het toilet, betegeld met witte biseautétegels en voorzien van een rondboognisfontein met bloemvormige zeepbakjes. De zijgang leidt verder naar de keuken en bijkeuken, beide voorzien van Art Nouveau-tegels. De keuken heeft nog de geprofileerde rand van de schouw en er staat een oorspronkelijke keukenkast. De ruim bemeten slaapvertrekken, ook weer alle in elkaar overlopend, op de verdieping zijn alle voorzien van stucplafonds, Art Nouveau aan de voorzijde en Neo-Empire aan de achterzijde.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de stadsuitleg rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de Art Nouveau-ornamentiek. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur. Het belang ligt tevens in de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het is als voorbeeld van een rijk gedetailleerd herenhuis betrekkelijk zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

Mol, J. de ; Noord-Brabant