Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517114
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
13636/18
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
78737 - 389554

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het vroegere CAFE-RESTAURANT MET BOVENWONINGEN, later HOTEL "DE SCHELDE" werd in 1930 gebouwd in opdracht van bierbrouwerij d'Oranjeboom naar ontwerp van architect F.C. Rampart. Het is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. Het merendeel van de ramen is ca. 1980 vereenvoudigd, evenals de deuren. Het is een groot hoekpand en de stijl van de tegenover en achterliggende woningen komt overeen met die van het te beschermen pand.

Omschrijving.

Het twee- en drielaagse hoekpand heeft een V-vormige plattegrond, die de straathoek volgt. De symmetrisch gespiegelde opzet heeft als middelpunt een brede afgeschuinde hoek met ingangspartij. De daken zijn plat en deels voorzien van verticale schilden met zwarte romaanse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, op de hoeken en zijden deels afgezet met rode gebakken tegels. Horizontale accenten door middel van betonnen vensterdorpels, cordonlijsten, luifels en lateien bieden een tegenwicht tegen de zware baksteen bouwmassa's met ritmische verspringingen.

De begane grond verdieping vormt een geheel, als was het een basement van de bovenbouw. De brede vensters met driedelig bovenlicht en de vernieuwde deuren in de zijgevels op de begane grond worden onderling verbonden door een omlopende betimmering van horizontaal latwerk bij de bovenlichten. In het midden komt dit tesamen en wijst dan in een hoek van negentig graden de plaats van de vleugeldeuren in een betonnen portiek aan. Hierboven rijst de massieve afgeschuinde risaliet op. Op de eerste etage hebben de vensters op de hoek van de risaliet een driedeling en een ver uitkragende betonnen luifel. In het midden boven de ingang heeft het tweedelige raam een kleine roedenverdeling, met een vlaggestokhouder. De tweede etage heeft op de hoek smallere tweedelige ramen en in het midden een hoger ingezet identiek raam met kleine roedenverdeling. Het middengedeelte is het hoogste opgetrokken en wordt bekroond door geometrische decoraties in beton. Het wordt aan beide zijden geflankeerd door een verticaal geplaatste vlaggestok, ook voorzien van geometrische decoraties.

De zijgevels bieden een meer asymmetrisch beeld door het verschil in vormgeving van de hoekoplossingen. De smalle hoge ramen daartussen op de eerste etage zijn dicht bijeen geplaatst onder brede houten lijstgoten. Boven de ramen is een haast verticaal vlak met pannen geplaatst. Boven het pannengedeelte bevinden zich nog reeksen ramen onder plat dak, mogelijk van na de bouwtijd. Links en rechts hiervan torent de baksteen wand van de hoekoplossingen op. In de delen die ook qua vormgeving aansluiten op de hoekrisaliet, is een klein raam met horizontale sierlatten geplaatst. In de baksteen hoekmassa's, die als afsluiting van de bouwmassa fungeren in de vorm van hoge erkers verder uitspringen, bevinden zich ramen die bij het bovenlicht doorsneden worden door de lijstgoot van de vensterpartij er naast. Deze hoekmassa's hebben ook elk één kant met kalksteen hoekblokken. Het interieur is geheel vernieuwd.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stadsuitleg in het interbellum. Het is architectuurhistorisch waardevol als voorbeeld van een regionale variant van de Amsterdamse School. Het gebouw is belangrijk vanwege de ornamentiek en het materiaalgebruik en het is door de markante hoekligging van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. "De Schelde" heeft een vrijwel gaaf exterieur, waarvan de waarde vermeerderd wordt door de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, waarbij de architect partij heeft getrokken van de stedenbouwkundige situatie.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAntwerpsestraat564611 AKBergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaHorecaCafé-restaurant

Met bovenwoningen.

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomH2942

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19301930globaalvervaardiging
19801980globaalverbouwing

Vereenvoudiging v.d. ramen en de deuren.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Rampart, F.C. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur