Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517116
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82698/73
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom G 4255
Blauwehandstraat 36, 4611 RL te Bergen op Zoom

Omschrijving

Inleiding.

Het H. VINCENTIUSGESTICHT is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect C.P. van Genk. Het gesticht is gebouwd in Ambachtelijke Traditionele Stijl.

Omschrijving.

Het tweelaagse gebouw telt drie traveeën en heeft een zadeldak met oudhollandse dakpannen. Het onderkelderde pand is opgetrokken uit baksteen met een hardsteen plint en vensterdorpels. De getoogde zesruits vensters met raambefjes en de vleugeldeur rechts met het gedeelde bovenlicht worden omrand door lisenen. Hierboven bevindt zich een hardstenen gevelsteen met in verdiepte, oorspronkelijk vergulde letters de naam: "H. Vincentius Gesticht". De getoogde vierruits vensters op de verdieping zijn voorzien van raambefjes als tandlijstje. Onder de geprofileerde gootlijst bevindt zich een tandlijst en een keperboogfries.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een katholiek gestichtsgebouw. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, haast herenhuisachtig klooster en als voorbeeld van het vroege werk van de architect Van Genk. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Tehuis H. Vincentiusgesticht.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1867
1867
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Genk, C.P. van ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur