Bergen op Zoom H 3333
Bolwerk-Noord 71, 4611 DS te Bergen op Zoom

Inleiding.

De VILLA MET GARAGE werd gebouwd in 1936 in opdracht van de fabrikant Simon Kleinkramer. De architect van het in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid gebouwde pand was C. Meyvis. Het pand is gelegen in het noordelijk singelgebied.

Omschrijving.

De tweelaagse deels onderkelderde villa heeft een plat dak en een grotendeels rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit gele machinale baksteen. Het pand heeft een betonskelet. De gevelopbouw wordt gekenmerkt door een vloeiende opeenvolging van rechthoekige en ronde vormen. De voorgevel gaat links over in een halfronde erker en eindigt rechtsboven in een halfronde uitbouw boven de voordeur portiek. Het strakke middengedeelte hiertussen heeft op de begane grond een reeks vensters die deels uitkragen, deels inspringen. Alle vensters zijn voorzien van stalen kozijnen en hebben zwart geglazuurde vensterdorpels. Op de eerste etage hierboven drie gekoppelde tweelichts ramen. Rechts leidt een trapje naar de voordeur van tropisch hardhout, links is een baksteen muurtje met plantenbak. Als leuning ter rechterzijde dienen drie geknikte stalen ronde buizen. De halfronde erker met ramen rondom, rustend op een betonnen vlak, wordt rechts ondersteund door een met zwarte tegels afgewerkte pilaar. In het iets inspringende muurtje dat het portiek rechts afschermt bevindt zich een ruitvormig langgerekt raampje. De rechterzijgevel heeft op de begane grond een hoekraam met klein raam daarnaast, op de verdieping weer twee kleine raampjes. In de hoek tussen de rechtsachter aangebouwde garage is een uitkragende verticale strook met glaspanelen geplaatst, die het achterliggende trappenhuis verlicht. De garage heeft op de begane grond brede garagedeuren en daarboven een groot halfrond venster met geometrische roedenverdeling. De rechtergevel hiervan is voorzien van een bandvenster.

De linkerzijgevel bezit rechts een grote halfronde erker met ramen rondom en een hoge borstwering voor het balkon erboven met stalen balustrade. Het metselwerk van dit gedeelte met balkondeuren is iets hoger opgetrokken dan de rest van de gevel. In het vlakke gedeelte van de gevel hiernaast is op de begane grond in het midden een driedelig venster geplaatst. Op de verdieping is geheel links een kleiner driedelig venster gezet en daarnaast een rondraam. De gevel wordt voortgezet met een laag muurtje met glazen windscherm voor het terras. Boven dit terras, rustend op met zwarte tegels beklede pilaren, een balkon met een balustrade van ronde stalen buizen. De achtergevel heeft rechts het genoemde terras met deuren en openslaande deuren bij het balkon. Het middengedeelte is voorzien van twee kelderramen en vier kleine vensters daarboven. Het linkergedeelte, dat een lagere daklijn bezit, heeft een paneeldeur met liggend raam daarnaast en twee asymmetrisch geplaatste vensters daarboven.

In het ruime pand was door de architect behalve de woon- en slaapkamers een kantoor op de begane grond gedacht en een kelder als stookhok en provisiekamer. De keuken en dienkeuken bevinden zich aan de achterzijde. Op de verdieping bevinden zich twee badkamers. Boven de garage was er een speelkamer voor de kinderen en twee dienstbodenkamers. De oprit naar de garage, tevens toegang tot de voordeur van het huis, wordt afgesloten door een dubbel klaphek dat in de stijl van het huis is voorzien van ronde stalen buizen en rechthoekige vormen.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect. Het gebouw is belangrijk vanwege het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek. Het pand is een essentieel onderdeel van een groter geheel dat architectonisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. De villa is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en is uiterst zeldzaam.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Villa met garage.

Functionalisme