Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517118
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 april 2004
Kadaster deel/nr: 
15148/72
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
78239 - 389145

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het gebouw werd in 1873 gebouwd als BROUWERIJ van hergebruikte baksteen, afkomstig van de ontmantelde stadswallen. De voormalige Beierse bierbrouwerij van Asselbergs Brouwerij werd geplaatst langs de toen pas gerealiseerde spoorlijn in Ambachtelijk-Traditionele vormen. Het gebouw is rond 1975 inwendig geheel verbouwd en voorzien van aanbouwen en dient heden als kantoor. De vensters en deuren zijn grotendeels vernieuwd, met behoud van de roedenverdeling.

Omschrijving.

Het L-vormige onderkelderde gebouw heeft vier bouwlagen. De gevels zijn opgetrokken uit hergebruikte handvorm baksteen, met gecementeerde topgevels en gootlijst. Op de beide zadeldaken ligt dakleer. De westgevel bestaat uit een blok van acht traveeën en een iets vooruitspringend blok met topgevel van vier vensterassen. Om de twee vensters is er een geleding door lisenen, bij het topgeveldeel zijn deze uitgewerkt als steunberen met cordonlijsten en verdiept middendeel. Op de begane grond zijn links en in het midden nieuwe deuren geplaatst. Tussen de lisenen bevinden zich steeds twee dicht bijeen geplaatste getoogde zesruitsvensters met baksteen cordonlijsten. De verdiepingshoogte tussen de eerste en de tweede etage is opvallend. De zolderetage is voorzien van kleine, vroeger vierruits vensters. In het topgeveldeel bevinden zich op de begane grond twee brede getoogde vensters, verder vensterindeling als de rest. In de topgevel is een rechthoekig raam geplaatst. De korte zuidgevel behoort tot deze haakse aanbouw en is ook weer voorzien van de brede steunberen met daartussen de getoogde ramen. Het middelste deel springt ver naar voren en wordt bekroond door een zadeldak met dakleer. Op de begane grond van het middendeel is een getoogde deur. Links en rechts hiervan nieuwe eenlaagse uitbouwen. De getoogde bogen van de oorspronkelijke hijsluiken van het middendeel zijn vervangen door rechte deuren, op het getoogde raam van de bovenste etage na.

De korte noordgevel bevat vier vensterassen tussen hoek- en middenliseen. In de topgevel bevindt zich een rechthoekig raam. Van de oostgevel, die naar het spoor is gekeerd, worden de twee onderste etages aan het oog onttrokken door een hoge nieuwe aanbouw onder lessenaardak. Het muurwerk en de vensterindeling van de vroegere brouwerij zijn hierachter echter grotendeels intact en komen overeen met de zuidgevel. De vensterindeling van de haakse aanbouw van het oorspronkelijke gebouw is aan beide zijden hetzelfde als hiervoor beschreven. In de zijde, met steunberen, weer een gecementeerde topgevel met rechthoekig raam. Het interieur is vrijwel volledig ingekapseld en gewijzigd. Op sommige plaatsen is de zoldering bestaande uit troggewelfjes op stalen profielbalken nog zichtbaar.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de indrukwekkende bouwmassa en de sobere vormentaal. Voorts is het belangrijk vanwege het bijzondere materiaalgebruik en vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is als brouwerijgebouw betrekkelijk zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Aldegondebaan74615 AZBergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBierbrouwerij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomF8050

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18731873globaalvervaardiging
19751975globaalverbouwing

Inwendig geheel verbouw en voorzien van aanbouwen.