Bergen op Zoom F 8050
Van Aldegondebaan 7, 4615 AZ te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het gebouw werd in 1873 gebouwd als BROUWERIJ van hergebruikte baksteen, afkomstig van de ontmantelde stadswallen. De voormalige Beierse bierbrouwerij van Asselbergs Brouwerij werd geplaatst langs de toen pas gerealiseerde spoorlijn in Ambachtelijk-Traditionele vormen. Het gebouw is rond 1975 inwendig geheel verbouwd en voorzien van aanbouwen en dient heden als kantoor. De vensters en deuren zijn grotendeels vernieuwd, met behoud van de roedenverdeling.

Omschrijving.

Het L-vormige onderkelderde gebouw heeft vier bouwlagen. De gevels zijn opgetrokken uit hergebruikte handvorm baksteen, met gecementeerde topgevels en gootlijst. Op de beide zadeldaken ligt dakleer. De westgevel bestaat uit een blok van acht traveeën en een iets vooruitspringend blok met topgevel van vier vensterassen. Om de twee vensters is er een geleding door lisenen, bij het topgeveldeel zijn deze uitgewerkt als steunberen met cordonlijsten en verdiept middendeel. Op de begane grond zijn links en in het midden nieuwe deuren geplaatst. Tussen de lisenen bevinden zich steeds twee dicht bijeen geplaatste getoogde zesruitsvensters met baksteen cordonlijsten. De verdiepingshoogte tussen de eerste en de tweede etage is opvallend. De zolderetage is voorzien van kleine, vroeger vierruits vensters. In het topgeveldeel bevinden zich op de begane grond twee brede getoogde vensters, verder vensterindeling als de rest. In de topgevel is een rechthoekig raam geplaatst. De korte zuidgevel behoort tot deze haakse aanbouw en is ook weer voorzien van de brede steunberen met daartussen de getoogde ramen. Het middelste deel springt ver naar voren en wordt bekroond door een zadeldak met dakleer. Op de begane grond van het middendeel is een getoogde deur. Links en rechts hiervan nieuwe eenlaagse uitbouwen. De getoogde bogen van de oorspronkelijke hijsluiken van het middendeel zijn vervangen door rechte deuren, op het getoogde raam van de bovenste etage na.

De korte noordgevel bevat vier vensterassen tussen hoek- en middenliseen. In de topgevel bevindt zich een rechthoekig raam. Van de oostgevel, die naar het spoor is gekeerd, worden de twee onderste etages aan het oog onttrokken door een hoge nieuwe aanbouw onder lessenaardak. Het muurwerk en de vensterindeling van de vroegere brouwerij zijn hierachter echter grotendeels intact en komen overeen met de zuidgevel. De vensterindeling van de haakse aanbouw van het oorspronkelijke gebouw is aan beide zijden hetzelfde als hiervoor beschreven. In de zijde, met steunberen, weer een gecementeerde topgevel met rechthoekig raam. Het interieur is vrijwel volledig ingekapseld en gewijzigd. Op sommige plaatsen is de zoldering bestaande uit troggewelfjes op stalen profielbalken nog zichtbaar.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de indrukwekkende bouwmassa en de sobere vormentaal. Voorts is het belangrijk vanwege het bijzondere materiaalgebruik en vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is als brouwerijgebouw betrekkelijk zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bierbrouwerij

Inwendig geheel verbouw en voorzien van aanbouwen.