Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517119
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
78590 - 390311

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

De ST. CATHARINAKAPEL bevindt zich op het binnenterrein van het bejaardentehuis, waarvoor de gebedsruimte in 1894-1895 gebouwd is. De kapel werd in Neo-Gotische stijl ontworpen door C. van Genk en in 1933 in dezelfde stijl met twee traveeën verlengd door de gebroeders Oomen, waarbij de voorgevel versoberd werd.

Omschrijving.

De eenbeukige kapel heeft een kruisvormige plattegrond met een schip van zes traveeën, een dakruiter en een driezijdig gesloten absis van twee traveeën. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, op de zadeldaken liggen leien in maasdekking. De muren worden geleed door een tandlijstje, tussen steunberen met hardsteen afdekking van de afzaten. Hardsteen is ook toegepast voor de plinten, dorpels, hoekblokken en afdeklijsten. In de westgevel is de entree gesitueerd in een portaal met zuilen en kruis in het tympaan boven de vleugeldeuren. Aan weerszijden kleine spitsboogramen, daarboven een groot raam met vierpas waarboven een spitsboognis met een beeld van de heilige Catharina met het rad. Op de kruising bevindt zich de opengewerkte achtzijdige dakruiter met spits dak, in het transept is een tripletraam opgenomen. De absis is voorzien van een gevelsteen, die door verwering geheel onleesbaar is geworden. Het interieur wordt geleed door kolonetten met kruisribgewelven van stucwerk op latten. De driezijdige koorsluiting heeft een waaiergewelf. De oorspronkelijke polychromie van de muren is verdwenen. De kleurrijke glas-in-loodramen geven de vrouwelijke heiligen weer links van het altaar en in de absis, de mannelijke rechts. In de absis zijn Barbara, Clara en Juliana afgebeeld naast Christus. In de transepten worden visioenen afgebeeld, links onder meer de Bernadette en de O.L. Vrouw, de H. Lutgardis en Joanna van Chantal. Rechts St. Antonius en Franciscus van Assissi. In het westwerk bij het orgel, St. Cecilia en centraal Christus, God en de Heilige Geest. Zeer opvallend zijn de gepolychromeerde gipsen kruiswegstaties, gesigneerd door F. de Vriendt en de rijk en verfijnd bewerkte houten achtkantige preekstoel in Neo-gotische stijl, het hoogaltaar met houtsnijwerk en gipsen reliëfs en de altaartafel. Diverse houten beelden uit het laatste decennium van de negentiende eeuw staan langs de wanden opgesteld, thematisch aangepast aan de glas-in-loodvoorstellingen. In het schip staan de eiken kerkbanken, gedecoreerd met driepas en kruis. Al dit kerkmeubilair is van de hand van C. van Genk. De koorgalerij heeft een houten driepasbalustrade. Hieronder bevindt zich een ruimte met Mariabeeld. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gestichtskapel. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de interieuronderdelen. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten- en kunstenaarsclan Van Genk. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en als ensemble met samenhangend ex- en interieur betrekkelijk zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSint-Catharinaplein254611 TVBergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKapel (F)Kapel(F1)

St. Catharinakapel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomG6848

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18941895globaalvervaardiging
19331933globaalverbouwing

Verlenging met twee traveeën.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Genk, C.P. van ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur