Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517121
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82697/88
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom G 7659 A1
Bergen op Zoom G 7659 A2
Engelsestraat 28, 4611 RR te Bergen op Zoom
Engelsestraat 30, 4611 RR te Bergen op Zoom

Omschrijving

Inleiding.

Het voormalige BANKGEBOUW voor de AMSTERDAMSE BANK met BOVENWONING werd gebouwd in 1925 in Expressionistische stijl met Nieuw-Zakelijke elementen, het interieur in Art Déco. Het ontwerp was van J. Ouendag en P. de Nijs. Bij de verbouwing tot restaurant is het interieur goeddeels bewaard gebleven, een deel van de vensters is vereenvoudigd.

Omschrijving.

Het twee- tot drielaagse onderkelderde pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, de horizontale lijnen worden geaccentueerd door brede doorlopende dorpels en luifels van hardsteen. Het hoge schilddak is voorzien van geglazuurde verbeterde Hollandse dakpannen met slakvormige eindvorsten en heeft een houten lijstgoot. De gevel is asymmetrisch. Achter het tweelaagse brede deel lag het kantoorgedeelte. In het midden bevinden zich daar drie getraliede keldervensters, vervolgens een reeks van zeven bandvensters. Gescheiden door een hardsteen lijst volgen direct drie brede vensters, deels nog met ijzeren kleine roedenverdeling. Een brede latei overspant deze hoge vensters, waarvan het middelste het breedste is. Achter deze dubbele vensterpartij bevindt zich de vroegere kantoorruimte. De verdieping hierboven bezit weer zeven langwerpige schuifvensters. Het drielaagse deel ter rechterzijde markeert de entree en heeft een dubbele ingang onder een luifel op klosjes en rechts een klein raam. Zowel dit raam als de drie getraliede bovenlichtramen hebben een brede natuursteen omlijsting. De rechterdeur geeft toegang tot de bovenwoning, met op de eerste etage een staand raam en een vierlichts raam, en daar boven drie vensters. Het hoge rechtergedeelte is monumentaal vormgegeven. De hoek is deels afgerond en deels afgeschuind, geaccentueerd door natuursteen blokken. De voorzijde heeft een gedecoreerde ijzeren vlaggestokhouder met mast, daarachter is de zijgevel hoog opgetrokken naar de schoorsteenpartijen toe.

Via enkele treden bereikt men de geverniste vleugeldeuren en het tochtportaal. Dit is evenals de rest van deze etage voorzien van gemêleerde vloertegels in vlechtpatroon. De ruimte hierachter en hiernaast heeft een hoge betegelde lambrizering in zwart, groen en gemêleerd in Art Déco-vormen. Ook de grote balie links achter is geheel betegeld. Nissen en hoeken tonen waar eens loketten en dergelijke waren. Boven een deel van de ruimte is een rechthoekig melkglazen legraam geplaatst.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bankgebouw. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis vanwege stijl en in het oeuvre van beide architecten Ouendag en De Nijs. Het gebouw is belangrijk wegens de ornamentiek en vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Bankgebouw Met bovenwoning.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Met Nieuw-Zakelijke elementen en interieur Art Déco.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Nijs, de ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
En J. Ouendag.