Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517123
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82697/109
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom G 6598
Bergen op Zoom G 4676
Bergen op Zoom G 4688
Bergen op Zoom G 4689
Bergen op Zoom G 4681
Bergen op Zoom G 4686
Bergen op Zoom G 4672
Bergen op Zoom G 4677
Bergen op Zoom G 4671
Bergen op Zoom G 4684
Bergen op Zoom G 4690
Bergen op Zoom G 4674
Bergen op Zoom G 4675
Bergen op Zoom G 4685
Bergen op Zoom G 2231
Bergen op Zoom G 4687
Bergen op Zoom G 1871
Bergen op Zoom G 4683
Bergen op Zoom G 4682
Bergen op Zoom G 4680
Bergen op Zoom G 4678
Bergen op Zoom G 4679
Bergen op Zoom G 4673
Bergen op Zoom G 4691
Goudenbloemstraat 2, 4611 RH te Bergen op Zoom

Omschrijving

Inleiding.

Het HUIZE ST. GERTRUDIS bestaat uit een reeks HOFJESWONINGEN aan de zijde van de Goudenbloemstraat, gebouwd in 1855-1857, in opdracht van het Rooms-Katholiek Armbestuur. Deze hofjeswoningen werden in 1868 aan de zijde van de Blauwe Handstraat uitgebreid door C.P. van Genk, in dezelfde sobere, aan het Neo-Classicisme herinnerende stijl. In 1958 zijn de raampartijen aan de binnenzijde van de hof vervangen en veranderd.

Omschrijving.

Het geheel heeft een gerende, vrijwel U-vormige plattergond. De tweelaagse woningen zijn opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers en hebben een zadeldak met rode opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels aan de straatzijde vormen een blok, verbonden door de gepleisterde plint die reikt tot de hardstenen vensterdorpels van de zesruits rondboogvensters. Op de eerste etage bevinden zich identieke rondboogramen, een sobere geprofileerde kroonlijst bekroont het geheel. Deze indeling is twaalf vensterassen ononderbroken te vinden aan de zijde van de Blauwehandstraat, grenzend aan het St. Vincentiusgesticht op nummer 36, en acht vensterassen om de andere hoek. De gevel die de gehele Goudenbloemstraat volgt geeft verspringingen in de kroonlijst te zien. De kroonlijst is hoger geplaatst op de vijf hoektraveeën en de vijf middelste traveeën waarin zich de hoofdingang bevindt. Rechts en links hiervan bevinden zich twaalf vensterassen. De hoofdingang heeft een triomfboogmotief met pilasters. In de doorgang bevinden zich enkele gedenkstenen, waaronder een eerste steenlegging door pastor C.J. van Aken uit 1855. Ook is er een medaillon met een zuil op wolken en daarop een brandend offerlam. Vanuit deze doorgang komt men op de ruime binnenhof. Ook hier is de plint gepleisterd tot de vensterdorpels van de ramen die hier sterk verbreed en veranderd zijn. Om de twee traveeën is er een gepleisterde poort met pilasters, daarin twee vernieuwde deuren en een getoogd bovenlicht met straalverdeling. Boven elke poort bevindt zich een oculus. Voorts ook muurankers en een geprofileerde kroonlijst.

Waardering.

De hofjeswoningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke en culturele ontwikkeling en zijn tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de bejaardenhuisvesting in de tweede helft van de 19de eeuw. Ze zijn van belang voor de architectuurgeschiedenis, vanwege de gaafheid van het exterieur en zijn goede voorbeelden van het wereldlijke werk van de architect Van Genk. Ze hebben ensemblewaarde in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1855
1857
globaal
verbouwing
1868
1868
globaal
Uitbreiding zijde van Blauwe Handstraat.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Genk, C.P. van ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur