Bergen op Zoom G 5974
Grote Markt 22, 4611 NS te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het negentiende-eeuwse WINKEL-WOONHUIS bestond uit twee panden die in 1887 zijn samengevoegd, hetgeen zichtbaar is in de verspringende kroonlijst. Het voormalige dubbelpand, gesitueerd op de hoek van de Markt en de Boschstraat, bezit een omlopende Neo-Renaissance winkelpui uit 1891. Deze werd in 1901 doorgetrokken naar nummer 21. Op de hoek werd in 1911 een uurwerk met jaartal 1848 opgehangen.

Omschrijving.

Het tweelaagse wit gepleisterde pand heeft een schilddak met zwarte kruispannen. De Marktzijde heeft over de gehele breedte boven een hardstenen plint met diamantkoppen een ranke houten winkelpui met drie grote etalagevensters, geheel links de paneeldeur van nummer 21, de entree tot de bovenwoning. Deze deur is voorzien van een hardstenen trapje, diamantkoppen, twee smeedijzeren sierroosters en een lijstje op klosjes. Zowel deur als vensters zijn geplaatst tussen smalle houten puipilasters. Deze zijn bewerkt met diamantkoppen, vlaamse renaissancewortels en eindigen in voluutconsoles met knoppen die de geprofileerde puilijst dragen. Daar tussen rust de lijst op bewerkte klosjes. De lijst wordt bekroond door blokken met diamantkop en sierkogels. Op de etage bevinden zich vier T-vensters met geprofileerde vensterdorpels, eenvoudige lijsten en raambefjes. Het fries wordt doorsneden door rechte muurankers. De beide kroonlijsten rusten op klosjes. Op de afgeschuinde hoek bevindt zich de paneeldeur die de ingang tot de winkel vormt. In het onderpaneel is deze voorzien van diamantkoppen. De deur heeft een gedeeld bovenlicht. Boven de deur hangt een rond uurwerk met jaartal 1848 en de naam C. Andriessen & Zn., opgehangen aan een haak van siersmeedwerk. Aan de zijde van de Bosstraat bevinden zich aansluitend twee grote etalageramen. Het gevelvlak hierboven is blind. Naast het winkelgedeelte zijn er op de begane grond en de etage twee T-vensters. Het fries met de muurankers en de gootlijst op klosjes zijn als boven beschreven.

Waardering.

Het pand en in het bijzonder de pui is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis vanwegede verzorgde stijl en ornamentiek. Het is belangrijk vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Samenvoeging van twee panden.