Bergen op Zoom G 5534
Hoogstraat 16, 4611 MV te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op de hoek van de Koningstraat, het kleinere buurpand op nummer 18 is in hetzelfde jaar gebouwd.

Omschrijving.

Het tweelaagse herenhuis van vier traveeën is onderkelderd en heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. Het afgeplatte dak is voorzien van een hoog schild met zinken losanges. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Horizontale gepleisterde accenten zijn de speklagen met diamantkopjes bij de onder-, wissel- en bovendorpels van de getoogde schuifvensters en de cordonlijst. De plint, trapje voor de voordeur en de doorlopende vensterdorpels met raambefjes zijn van hardsteen. De bovenlichten zijn voorzien van een geprofileerde wenkbrauwboog met sluitsteen. De paneeldeur in segmentboogportiek bevindt zich in de tweede travee van rechts, die als geheel iets vooruit springt. Hierboven bevindt zich een smeedijzeren balkon op bewerkte voluutconsoles. Het fries van de risaliet wordt geaccentueerd door voluutconsoles en een rozet tussen twee knoppen naast de knopdecoratie van het overige deel. De geprofileerde kroonlijst rust op klosjes. Boven de risaliet bevindt zich een dakkapel met T-venster en houten sieromlijsting met fronton. Ter linkerzijde is een recente dakkapel. De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint met kelderramen met gietijzeren roosters. Een getoogde deur met gietijzeren rooster geeft toegang tot dit deel. Twee getoogde vensters die in plaats verspringen en in grootte uiteenlopen geven de plaats aan van een trappartij. In een lagere aanbouw uit de bouwtijd onder plat dak bevindt zich nog een getoogde deur. De achtergevel van het pand komt met de getoogde schuifvensters overeen met de voorgevel, maar zonder decoratieve elementen. In het dakschild bevinden zich twee kleine zolderramen. Achter het huis strekt zich een diepe tuin uit, die wordt afgeschermd door een hoge bakstenen muur.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de gaafheid van het exterieur. Het pand is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Asselbergs, C. ; Noord-Brabant
aannemer / uitvoerder