Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517130
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
78653 - 389227

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

De voormalige NOODKERK werd in 1918 gebouwd in Neo-Romaanse stijl naar ontwerp van architect Jac. van Gils, in afwachting van de nog te bouwen hoofdkerk, schuin achter de hulpkerk aan de Prins Bernhardstraat. Nadat deze O.L. Vrouw van Lourdeskerk tussen 1926 en 1928 voltooid werd, heeft het gebouw gediend als patronaat en parochiehuis. In 1976 werd het verbouwd tot wijkcentrum, waarbij de ramen, deur en interieur grondig werden gewijzigd.

Omschrijving.

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een basilicale opbouw. De plint is van donkerrode, de rest van de gevels van lichtrode machinale baksteen. Op het zadeldak van het middenschip en de lessenaardaken van de zijbeuken liggen zwarte oudhollandse dakpannen. De voor- en zijgevels worden geleed door penanten annex steunberen. De centraal gelegen ingangspartij met topgevel waarin een lege driepasbeeldnis springt iets uit en heeft een afdekking van geverfde hardstenen platen en hoekblokken. De ingang met rondboog wordt geflankeerd door twee rondbogige blinde nissen. Links hiervan bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Immaculata virginii sacramentum die 27 maji MCMVII Jos S.A.M. de Meulemeester par." Boven de ingangspartij bevindt zich een tegeltableau dat over de gehele breedte van de middenbeuk doorloopt met de tekst: "Per Mariam ad Jesum". Hierboven een thans blind roosvenster met erboven en ernaast keperboogvormige blinde nissen met vorktracering. De middenbeuk wordt van de zijbeuken gescheiden door penanten met een hardstenen afdekblok. In elk van de vijf zijbeuktraveeën bevinden zich twee gekoppelde rondboogvensters met een doorlopende hardstenen onderdorpel en tandlijsten. Hierboven bevindt zich een keperboogvormige blinde nis in de voorgevel. De lichtbeuk heeft rondboogvensters met roedenverdeling, het muurwerk hiertussen is bekleed met leien in maasdekking.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en is van belang voor de typologische ontwikkeing van de noodkerk in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het werk van de architect Van Gils. Het heeft ensemblewaarde vanwege de situering voor de ontwikkeling van de stad. Als voorbeeld van een noodkerk is het pand belangrijk vanwege de typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLourdesplein14615 EXBergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelNoodkerkKatholieke kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomF6340

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Romaanse stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19181918exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gils, J. van ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur