Bergen op Zoom H 2781
Noordsingel 95, 4611 SC te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het WOONHUIS werd gebouwd in Expressionistische stijl in 1928 naar ontwerp van Leo de Bruyn, in samenwerking met de opdrachtgeefster. De tussenwoning is gesitueerd tussen andere middenstandswoningen uit dezelfde periode.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand heeft aan de voorzijde twee vensterassen onder een tuitgevel en een lijstgeveldeel van een travee, waarboven een smal zadeldak met rode verbeterde hollandse dakpannen. Het overige deel en de keukenuitbouw hebben een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met staand metselwerk bij borstwering en strekken. Het tuitgeveldeel wordt behalve door zwart geverfde sierbanden geaccentueerd door vooruitspringende hoeken, middendeel en reliëfmetselwerk rond de tuit. De stolpvensters hebben hardstenen dorpels en glas-in-loodstrippen in de onderpanelen. De bovenlichten hebben een horizontale dwarsroede en bijzonder vormgegeven glas-in-lood in donkere kleurstelling. Het kozijnwerk is donkergroen met zwart van kleur. Boven de geverniste paneeldeur is er een halfrond glas-in-loodbovenlicht, met straalmotief. De paneeldeur is voorzien van een asymmetrisch smeedijzeren rooster met een ringvormige deurklopper en spiraalvormen. Onder de tuitgevel bevindt zich een gekoppeld zolderraam met sierroedenverdeling. De uitkragende gootlijst ernaast rust op getrapte, langwerpige klosjes. De achtergevel is eveneens intact, met openslaande deuren met glas-in-loodomlijsting naar de tuin toe en een breed venster met ladderindeling erboven. Een balkondeur met glas-in-loodzij- en bovenramen geeft toegang tot het platte dak boven de keukenuitbouw. De belangrijkste elementen van de inrichting van het interieur zijn de volgende. Na het tochtportaal komt men in de gang, waar een door baksteen rondbogen met pijlers omgeven steektrap op uit komt. Hiernaast bevindt zich de kamer-en-suite met glas-in-lood schuifdeuren. Alle deuromlijstingen hebben ornamenten in strenge Art Déco-stijl, de deuren glas-in-lood. Er is een marmeren schouw. Ook op de eerste etage is de opzet van rondbogen en bewerkte deuromlijstingen aangehouden.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als onderdeel van de stedelijke uitleg in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van het oeuvre van de architect De Bruyn, vanwege de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand is van belang vanwege de gaafheid van exterieur en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Bruyn, L. de ; Noord-Brabant