Bergen op Zoom G 5762
Potterstraat 13, 4611 NG te Bergen op Zoom
Potterstraat 13 A, 4611 NG te Bergen op Zoom

Inleiding.

De vroegere DISTILLEERDERIJ MET BOVENWONING werd gebouwd in 1911 in opdracht van S. de Winter. Het pand is opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl boven een reeds bestaande distilleerderij. Het pand herbergt inwendig nog goederen, benodigd voor het distilleerbedrijf. Het geheel is rond 1980 gerestaureerd.

Omschrijving.

Het drielaagse onderkelderde lijstgevelpand met mezzanino heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak gedekt met zwarte oudhollandse dakpannen. Naast dit vier traveeën tellende deel is er ter linkerzijde een lagere travee met trapgevel en de entree van de bovenwoning, nummer 13a. Dit deel is ingepast in de gevel van het buurpand op nummer 11. De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen met gecementeerde speklagen. De plint, dorpels en cordonlijsten zijn van hardsteen. Nummer 13 heeft op de begane grond twee T-vensters en een grote rondboogpoort, voorzien van een sluitsteen met een bijenkorf in reliëf. Op de etage bevinden zich vier tuimelvensters met ompleisterde strekken. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. Op de tweede verdieping bevinden zich drie rondboogramen met siermetselwerk onder de dorpels. De oorspronkelijke ramen zijn vervangen door rechthoekige tuimelvensters. De mezzaninoverdieping heeft drie drielichts raampjes, met verdiept siermetselwerk tussen de vensters en reliëfmetselwerk onder de cordonlijst. De kroonlijst rust op brede voluutvormige klossen. De bovenwoning, nummer 13a, heeft op de begane grond een glasdeur met bovenlicht onder segmentboog. Vanaf de borstwering met verdiept veld van het T-venster er boven zijn lisenen met kraagstenen gemetseld, die de rondboog van het T-venster op de tweede etage omlijsten. De kwarthol geprofileerde aanzetstenen en de afdekplaten van de trappen zijn van natuursteen.

Waardering.

Het voormalige destilleerderij met bovenwoning is van algemeen belang. het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling en is van belang vanwege de typologische ontwikkeling van de destilleerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het exterieur en de bijzondere, archaïserende vormgeving. Het pand is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Distilleerderij

restauratie