Bergen op Zoom G 1014
Potterstraat 51, 4611 NH te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het voormalige PAKHUIS werd gebouwd in 1901 in opdracht van G. Penders. Stilistisch vertoont het pand kenmerken van de Neo-Renaissance. Inwendig zijn er sporen van een veel oudere houtskeletconstructie aanwezig. Heden is het pand in gebruik als winkel.

Omschrijving.

Het tweelaagse onderkelderde vroegere pakhuis met tuitgevel heeft een zadeldak met zwarte oudhollandse pannen, waarvan de nokas diagonaal meeloopt met het oude stratenpatroon. De voorgevel is opgetrokken uit machinale baksteen met gepleisterde plint, speklagen en een waterlijst. De vernieuwde deur bevindt zich centraal onder een segmentboog met aanzetstenen en een sluitsteen met diamantkop. Aan weerskanten bevinden zich kleine rechthoekige ramen met gietijzeren roosters. Boven de entree bevindt zich een getoogde laaddeur waarvan de twee ramen zijn afgewerkt met gietijzeren roosters, het houtwerk is voorzien van afschuiningen. Aan weerskanten hiervan een grote staande diamantkop. Boven de sluitsteen is er een gevelsteen met het jaartal 1901, tenslotte een rondboograam in een rondboognis met sluitsteen. De rest van de tuitgevel is voorzien van een klimmend fries met geprofileerde kraagstenen. De tuit wordt bekroond door een obelisk.

Waardering.

Het voormalige pakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis, de gaafheid van het exterieur en de archaïserende vormgeving. Het pand is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Penders, G. ; Noord-Brabant