Bergen op Zoom F 7050
Prins Bernhardlaan 66, 4615 BD te Bergen op Zoom

Inleiding.

De ONZE LIEVE VROUWE VAN LOURDESKERK werd gebouwd tussen 1926 en 1928 naar ontwerp van Joseph en Pierre Cuypers jr. De stijl is afgezwakt Expressionisme. De gerealiseerde kerk wijkt sterk af van het door diens overlijden niet uitgevoerde ontwerp uit 1918 van Jac. van Gils. In 1944 gingen enkele aangrenzende ruimten in dezelfde trant, de Lourdesgrot en de klokkentoren verloren. De toren werd in 1955 herbouwd.

Omschrijving.

De kerk heeft een kruisvormige plattegrond met halfrond gesloten absis, een dominante twaalfkantige koepel, transept, voorportaal en een toren op de zuidwestelijke hoek. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met eenvoudig siermetselwerk. Op de zadeldaken en het twaalfzijdige koepeldak liggen rode verbeterde hollandse dakpannen. De kerk maakt uitwendig een gesloten indruk door de kleine raamopeningen. Een klein voorportaal ten westen van de klokketoren herbergt de spitsbogige vleugeldeuren. In een lage aanbouw onder plat dak bevinden zich rechtgesloten vleugeldeuren. Rechts van het voorportaal is een klein halfrond raam, aan weerskanten van het dak bevinden zich twee kleine en er boven nog een groter rondraam. In de transepten zijn grote glas-in-loodramen geplaatst en in de zijden van de koepel bevinden zich als lichtbeukramen series van vijf smalle staande vensters. Smalle staande vensters bevinden zich ook in schip en koor.

Het inwendige toont na het voorportaal een centraalbouw met brede zijbeuken. De soberheid van het exterieur maakt hier plaats voor kundig siermetselwerk in schoon metselwerk met geglazuurde sierbanden en diverse reliëfpatronen. De grote hoge open ruimte wordt door vier pijlers met rondbogen verdeeld. De twaalfkantige koepel heeft donkere houten spanten die contrasteren met de gewitte gewelfvlakken. Er zijn paraboolbogen gemetseld voor het ambulatorium en de Maria- en St. Josephkapel naast de absis. Op de kerkvloer liggen vierkante rode tegels met geel-zwarte randen en kruispatronen in geel, zwart en blauw. De absis, met krakelingtegels in geometrisch patroon, heeft een graatgewelf met decoratief ruitvormig motief. Tot de kerkinventaris behoren onder andere de ingemetselde kruiswegstaties, hoogreliëfs in wit met lichtblauwe achtergrond en goudkleurige accenten. Bij het voorportaal bevindt zich een Lourdesgrot met steen uit Lourdes, gedateerd 15 augustus 1920. De grote ramen van de transepten hebben gebrandschilderde figuratieve ramen uit 1939, gesigneerd door Clysen uit Tilburg. De voorstellingen behelzen Maria in mandorla, de geboorte van Maria, de geboorte van Jezus en de dood van Maria.

Waardering.

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en is van belang voor de typologische ontwikkeling van de centraliserende volkskerk. Het is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de plaats in het oeuvre van de architecten Cuypers. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de situering bij pastorie, klooster en noodkerk, verbonden met de ontwikkeling van de stad en is tevens van belang voor het aanzien ervan.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Herbouwing van de toren.