Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517141
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
79122 - 390143

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het WOONHUIS is gebouwd in 1878 in Eclectische stijl naar ontwerp van architect C.P. van Genk. Terzijde van het deels vrijstaande huis bevindt zich muurwerk met poort uit de bouwtijd. Dit is het grootste pand aan de oneven zijde en correspondeert door de centrale plaats met het meest monumentale pand aan de overzijde, Stationsstraat 28.

Omschrijving.

Het twee-en-een-halflaagse pand telt vijf traveeën en is symmetrisch van opzet. Het pand is boven de hardstenen sokkel opgetrokken uit machinale baksteen met horizontale geleding door stuclijsten. Het platte dak heeft aan de voorzijde een schild met zwarte kruispannen. De getoogde stolpvensters en de deuromlijsting zijn voorzien van geprofileerde stucwerkomlijstingen met kuiven. De middelste travee is breder en bevat de entree met getoogd glas-in-loodbovenlicht. Daar boven verheft zich het balkon met smeedijzeren balustrade en vlaggestokhouder, op voluutconsoles met leeuwekoppen. De balkondeuren worden omlijst door dubbele lisenen van pleisterwerk, overgaand in een lijst met dubbele voluutconsoles rondom een getoogd zolderraam met kuif en sierpleisterwerk. Dit raam wordt bekroond door een gebroken driehoekig fronton met stekelpiron. De getoogde tweelichts mezzaninoraampjes hebben elk aan weerskanten een voluutconsole, die de kroonlijst draagt. Deze is voorzien van een tandlijst. Rechts van het pand bevindt zich een muur van machinale baksteen met hardstenen plint en sierpleisterwerk geleding. In het midden is een getoogde poort geplaatst met een diamantkop als sluitsteen. De rechter zijgevel is zeer sober en vrijwel blind van opzet. De achtergevel is oorspronkelijk en deels aan het oog onttrokken door recente aanbouwen.

Het interieur herbergt een tochtportaal met wit marmeren vloer en een hal met visgraatparket. De lambrizering is van bruin/grijs marmer. De plafonds op de begane grond en de etage zijn voorzien van gestucte ruitmotieven. De bordestrap heeft op de hoofdbaluster een glas-in-lood lantaarntje. De trap wordt verlicht door een groot glas-in-lood raam met in medaillon een afbeelding van de "Gevangenpoort" te Bergen op Zoom.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStationsstraat194611 CBBergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomH4171

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18781878exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Genk, C.P. van ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur