Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517145
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
79026 - 390140

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in 1884 in Neorenaissance stijl met elementen van Chaletstijl door architect C.P. van Genk als zijn eigen woning. Het pand vormt de markante afsluiting van de Stationsstraat en de Wassenaarstraat. Het gebouw herbergt nu winkels, waarvoor rond 1980 de benedenramen gewijzigd en de onderdorpels verlaagd zijn.

Omschrijving.

Het tweelaagse hoekpand met drielaagse achthoekige toren is opgetrokken uit machinale baksteen met natuursteen speklagen. De gevels bezitten rijk gedecoreerde sierankers. Het afgeplatte schilddak kraagt ver over op houten schoren. De schilden van dit dak en van het steekkapje aan de noordzijde zijn gedekt met leien in maasdekking (voor nr. 12 zijn dit namaak leien van butuum). Deze liggen ook op de ingesnoerde achtzijdige naaldspits van de toren. De vereenvoudige vensters zijn voorzien van veelkleurig metselmozaïek in de borstwering en in de boogtrommels. Op de begane grond hebben de vensters een segmentbogige afsluiting, op de verdieping een rondboog en in de bovenste geleding van de toren een korfboog. Lateien, aanzetstenen en sluitstenen zijn van natuursteen. De sluitstenen zijn voorzien van diverse gebeeldhouwde kopjes. De pui van nummer 12 is geheel gewijzigd. Dit deel van twee traveeën is opgevat als eenheid door het afsluitende steekkapje met tweelichts raam onder segmentboog. Het overstek rust op schoren en heeft onder de bolpiron een Chaletstijl vulling met hout. De pui van nummer 12a, bestaande uit twee traveeën, is deels vernieuwd maar bezit nog wel de segmentboog-afsluiting. De raamdorpels zijn verlaagd en er zijn luifels toegevoegd. In het blinde gedeelte dat aansluit op de toren bevindt zich op de begane grond een gevelsteen in hoogreliëf. In de cartouche zijn de attributen van de architect afgebeeld, zoals passer en tekenpapier. Op de eerste etage is er een gevelsteen met in de cartouche het jaartal 1884. De hoge en fors geproportioneerde toren heeft in de spits twee rijen dakkapellen met driepas- en rondboogkapjes. Deze zijn net als de spits zelf voorzien van een piron. In het portiek, gevormd door de toren en de uitspringende massa daanrnaast, bevindt zich de hardstenen trap naar Wassenaarstraat 2. De trap wordt omlijst door gedecoreerde ijzeren leuningen en een hek. De brede vleugeldeur is voorzien van zwaar smeedwerk en kussenpanelen. In het inspringende dakvlak van deze travee is een dakkapel met driepas geplaatst. De gevel ter linkerzijde van het portiek is op een klein rondraam na blind uitgevoerd. De achtergevel is voorzien van reeksen vereenvoudigde vensters onder segmentboog met metselmozaïek.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch bijzonder door de stijl en is verder van belang in het oeuvre van C.P. van Genk, die het bouwde als zijn eigen woonhuis. Het is belangrijk vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is als hoekoplossing een essentieel onderdeel van het singelgebied dat nationaal van belang is. Het object heeft een grote waarde ondanks de wijzigingen en is van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStationsstraat12A4611 CChoek Wassenaarstraat 2Bergen op Zoom
NeeStationsstraat124611 CChoek Wassenaarstraat 2Bergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Dubbele woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomH220
Bergen op ZoomH221

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Met elementen van Chaletstijl.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18841884exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Genk, C.P. van ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur