Bergen op Zoom G 7717
Steenbergsestraat 27, 4611 TD te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het WOONHUIS in Neo-renaissance stijl werd in 1892 gebouwd naar ontwerp van architect P.J. van Genk. De opdrachtgeefster was C. de Meulemeester-Van Hasselt. Het pand, dat later diende als belastingkantoor, is in 1999 in gebruik als woonhuis.

Omschrijving.

Het tweelaagse symmetrische pand heeft een vierkante plattegrond met een plat dak en rondom schilden met leien in maasdekking. Het onderkelderde pand telt vijf traveeën en staat nagenoeg vrij tussen twee poorten. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en worden geleed door hardstenen speklagen en pilasters. Ook de plint met getraliede kelderramen, de vensterdorpels, diamantkoppen en omlijstingen van de schuifvensters en de vleugeldeur zijn van hardsteen. Centraal bevindt zich de vleugeldeur met trappartij in een rijk bewerkt rondboogportiek. De deuren en het rondbogige bovenlicht zijn voorzien van siersmeedwerk. Boven het portiek een hardstenen balkon op zware voluutconsoles. De ronde boogjes van de balustrade keren terug als blinde bogen in de borstwering van de schuifvensters op de etage. Deze vensters worden bekroond door een rechtgesloten geprofileerde lijst, de balkondeuren verder door een getoogd fronton. Het fries is zwaar van uitvoering en de geprofileerde kroonlijst rust op klossen. De dakpartij wordt doorbroken door drie dakkapellen met segmentboogfronton. De middelste wordt geaccentueerd en is dubbel uitgevoerd. De zijgevels en achtergevel zijn sober in baksteen uitgevoerd, met hardsteen dorpels bij de ramen maar zonder verdere decoratie. Het interieur van de centrale middengang is gaaf. De vloer en een deel van de lambrizering zijn van wit marmer. De muren worden geleed door Korintische pilasters. Aan weerskanten van de ingang bevindt zich een dubbele deur met lofwerk van sierstucwerk. Het plafond is voorzien van stucwerk rozetten en sierlijsten op consoles. In het pand bevinden zich zes marmeren schouwen, waarvan alleen de schouw met Toscaanse zuiltjes in de voorkamer links van de ingang, nog authentiek is. De plafonds met brede sierlijsten en stucrozetten zijn gaaf bewaard gebleven in de voorkamer, de zaal, de tuinkamer, de centrale hal en overloop, alsmede in drie slaapkamers en op de eerste verdieping. Een houten trap ontsluit de etages. De hoofdbaluster heeft een draak-vorm, waarvan de kop een bal in de bek houdt. De overige balusters zijn vaasvormig uitgevoerd. In de centrale hal, het trappenhuis en de overloop zijn de oorspronkelijke veelkleurige wand- en plafonddecoraties in 1999 gedeeltelijk gerestaureerd. In twee slaapkamers zijn nog sporen van oorspronkelijke plafonddecoraties zichtbaar.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de stedelijke schaalvergroting kort voor 1900; - typologie, vanwege het bouwtype blokvormig herenhuis met typerende plattegrond (middengang, links dwarsgang en kamers, rechts de suite); - belang voor de architectuurgeschiedenis, het oeuvre van de architect P. van Genk, vanwege de zeer rijke uitvoering in neorenaissancestijl wat betreft materiaal en detaillering, zowel bij in- als exterieur; - de royale opzet van de bel-etage met een zeer monumentale, half ovale trap; - wand- en plafondschilderingen, stucwerk, schouwen, deuren, binnenluiken enz; - de gaafheid van exterieur en van structuur en details interieur; - de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving; - zeldzaamheid van zulke royale en gaaf bewaarde huizen.

Genk, C.P. van ; Noord-Brabant