Bergen op Zoom G 7717
Steenbergsestraat 27, 4611 TD te Bergen op Zoom

Inleiding.

De POORT MET HEKWERK werd in 1892 in Neo-renaissance stijl gebouwd naar ontwerp van architect P.J. van Genk. De opdrachtgeefster was C. de Meulemeester-Van Hasselt.

Omschrijving.

Ter linkerzijde, tussen nummer 25 en 27, bevindt zich de toegangspoort tot de achtertuin. Deze poort is uitgevoerd in dezelfde stijl als het woonhuis. De getoogde poort is uitgevoerd in machinale baksteen met hardsteen plint, omlijsting, speklagen en diamantkoppen. Boven de lijst op klossen staat een vierkant gevelveld met banden en knoppen, bekroond door een segmentboogfronton met bolpiron. De poort wordt afgesloten door een dubbel smeedijzeren hek met spiraalkrullen.

Waardering.

Poort en hekwerk zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van stedelijke ontwikkeling kort voor 1900. De poort is van belang voor de architectuurgeschiedenis en in het oeuvre van de architect P. van Genk. Het belang is tevens gelegen in de bijzondere ornamentiek en de gaafheid van het exterieur. De poort is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Poort met hekwerk

Genk, P.J. ; Noord-Brabant