Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517149
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
78402 - 390376

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het WINKEL-WOONHUIS werd gebouwd in 1893 in opdracht van en waarschijnlijk naar ontwerp van A. v.d. Bergh in Chaletstijl. Het hoekpand vormt met het tegenoverliggende hoekpand de duidelijk gemarkeerde entree van de Steenbergsestraat. Het pand is heden in gebruik als winkel met opslagruimte. De balustrade op de kroonlijst is verdwenen.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand heeft een afgeschuinde hoek en is deels onderkelderd. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en geleed door middel van speklagen. Op de samengestelde kap met twee afgewolfde steekkappen liggen oudhollandse- en opnieuw verbeterde hollandse dakpannen. De begane grond aan de westzijde, de Steenbergsestraat, bezit twee getoogde keldervensters in de hardstenen plint. Daar boven bevinden zich twee grote etalagevensters in een gedecoreerde houten winkelpui met kroonlijst. Deze is ook doorgetrokken boven de hoekingang met rond 1980 vernieuwde vleugeldeuren en een etalageraam aan de Noordsingel, de noordzijde. Hiernaast bevindt zich de paneeldeur van het vroegere woonhuis Noordsingel 2. Beide schuifvensters hiernaast zijn eveneens voorzien van getoogde boogtrommels met metselmozaïek. De getoogde bogen hebben hoek- en sluitstenen met diamantkoppen. Op de etage hierboven nogmaals twee vensters en een boven de etalage. Het deel boven de vensters wordt afgesloten door een steekkap met groot overstek met schijnspant met ajourwerk in Chaletstijl. In de uitsparing een segmentboog met twee kleine zolderramen. Op de afgechuinde hoek is er boven de ingang een balkon op consoles, onder een steekkapje op dunne houten stijlen. Het zinken kapje met spitspiron is voorzien van ajoursnijwerk. Het metselwerk is hier tot boven de dakrand doorgetrokken en wordt bekroond door een forse kroonlijst. Hieronder een segmentboogfries met mascaron. Boven de twee traveeën van de etalage aan de westzijde twee schuifvensters, zolderramen en een steekkap als aan de Noordsingel. Naast de etalageruiten bevindt zich een overbouwde segmentboogpoort waarboven één travee terugspringt, voorzien van een raam onder segmentboog en afgesloten door een kroonlijst met segmentboogfries. Het interieur is geheel vernieuwd.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van representatieve bedrijfsgebouwen kort voor 1900. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis, vanwege de bijzondere ornamentiek en de gaafheid van het exterieur. Het is door de ligging van bijzondere waarde voor het aanzien van de singelbebouwing, mede in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSteenbergsestraat504611 TGBergen op Zoom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkel (G2)

en woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomG5183

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18931893exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bergh, A. v.d. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur