Bergen op Zoom G 5183
Steenbergsestraat 50, 4611 TG te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het WINKEL-WOONHUIS werd gebouwd in 1893 in opdracht van en waarschijnlijk naar ontwerp van A. v.d. Bergh in Chaletstijl. Het hoekpand vormt met het tegenoverliggende hoekpand de duidelijk gemarkeerde entree van de Steenbergsestraat. Het pand is heden in gebruik als winkel met opslagruimte. De balustrade op de kroonlijst is verdwenen.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand heeft een afgeschuinde hoek en is deels onderkelderd. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en geleed door middel van speklagen. Op de samengestelde kap met twee afgewolfde steekkappen liggen oudhollandse- en opnieuw verbeterde hollandse dakpannen. De begane grond aan de westzijde, de Steenbergsestraat, bezit twee getoogde keldervensters in de hardstenen plint. Daar boven bevinden zich twee grote etalagevensters in een gedecoreerde houten winkelpui met kroonlijst. Deze is ook doorgetrokken boven de hoekingang met rond 1980 vernieuwde vleugeldeuren en een etalageraam aan de Noordsingel, de noordzijde. Hiernaast bevindt zich de paneeldeur van het vroegere woonhuis Noordsingel 2. Beide schuifvensters hiernaast zijn eveneens voorzien van getoogde boogtrommels met metselmozaïek. De getoogde bogen hebben hoek- en sluitstenen met diamantkoppen. Op de etage hierboven nogmaals twee vensters en een boven de etalage. Het deel boven de vensters wordt afgesloten door een steekkap met groot overstek met schijnspant met ajourwerk in Chaletstijl. In de uitsparing een segmentboog met twee kleine zolderramen. Op de afgechuinde hoek is er boven de ingang een balkon op consoles, onder een steekkapje op dunne houten stijlen. Het zinken kapje met spitspiron is voorzien van ajoursnijwerk. Het metselwerk is hier tot boven de dakrand doorgetrokken en wordt bekroond door een forse kroonlijst. Hieronder een segmentboogfries met mascaron. Boven de twee traveeën van de etalage aan de westzijde twee schuifvensters, zolderramen en een steekkap als aan de Noordsingel. Naast de etalageruiten bevindt zich een overbouwde segmentboogpoort waarboven één travee terugspringt, voorzien van een raam onder segmentboog en afgesloten door een kroonlijst met segmentboogfries. Het interieur is geheel vernieuwd.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van representatieve bedrijfsgebouwen kort voor 1900. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis, vanwege de bijzondere ornamentiek en de gaafheid van het exterieur. Het is door de ligging van bijzondere waarde voor het aanzien van de singelbebouwing, mede in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) en woonhuis

Bergh, A. v.d. ; Noord-Brabant