Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517162
Complexnummer
517160 - Boerderij met paardestal.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82894/186
Kadastrale aanduiding
Chaam A 1566
Woeststraat 1, 4861 TE te Chaam

Omschrijving

Inleiding.

STAL voor een paard, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw en onderdeel van een in 1847 in Ambachtelijk-Traditionele stijl gebouwde langgevelboerderij.

Omschrijving.

De rechthoekige stal telt twee vakken, heeft een bouwlaag, is opgetrokken uit handvorm baksteen en heeft een wolfdak met oud-Hollandse pannen. De gevel heeft een rondboogvormig afgesloten ingang met opgeklampte deur, rechts een halfrond stalraam. In de linker gevel een boograam met een luik. De achtergevel heeft een rondboogvormige doorgang en een halfronde beluikte opening. De rechter zijgevel sluit aan op een schuur en heeft twee halfronde ramen. Eenvoudig driehoekspant, balklaag op moerbalk en strijkbalken.

Waardering.

De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Brabantse zandgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere opbouw en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De stal is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is tevens zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517160. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden