517163 - Langhuisboerderij met schuur, stal
Alphen en Riel L 343
Bij Oosterwijksestraat 12, 5131 NM te Alphen

Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de kruising staat de LANGSDEELSCHUUR. Deze dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Omschrijving.

De schuur heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, met inspringingen op de zuidwestelijke en zuidoostelijke hoek, waar zich de inrijpoorten bevinden. De gevels zijn deels beschoten, deels gepotdekseld. Het grootste deel is voorzien van een bakstenen sokkel. Het driebeukig houten gebint wordt gedekt met een schilddak, deels met stro, deels met riet, deels met oud Hollandse en muldenpannen gedekt. In de beide hoekgevels zijn dubbele opgeklampte vleugelpoorten geplaatst. Waarschijnlijk heeft zich in de noordelijke gevel een derde, en in de oostelijke gevel een vierde ingang bevonden. Deze zijn thans dichtgezet.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van geografische en landschappelijke ontwikkelingen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langsdeelschuur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Langsdeelschuur