Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517171
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13396/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alphen-Chaam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alphen
X-Y coördinaat: 
126504 - 389529

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de Huttense Leij, een LANGGEVELBOERDERIJ uit 1911. Kort na de bouw is tegen de achtergevel een kleine aanbouw geplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijfsgedeelte door een granaatinslag beschadigd. Het is thans in gebruik als woonhuis. De op het achtererf gelegen ruïnes van een bakhuis (XIXA) en een kortgevelboerderij (XVII) vallen buiten de bescherming. Op het erf staat een waardevolle beplanting met onder meer vijf linden voor het woonhuis, een ligusterhaag, en een linde op het achtererf.

Beschrijving.

De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag plus kapverdieping en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van smeedijzeren muurankers, zwaar uitgevoerd ter hoogte van de taszolder. De dorpels zijn uitgevoerd in hardsteen. De voorgevel, aan de westelijke zijde, is voorzien van een gepleisterde plint en kroonlijst, met een geprofileerde houten goot. De paneeldeur met bovenlicht wordt geflankeerd door twee beluikte zesruits schuifvensters. Naast de voordeur een jaartalsteen. In de voormalige voorstal een halfvenster. In de zuidelijke zijgevel een zesruits opkamervenster, op de etage een identiek venster. De indeling van het woonhuis is goeddeels bewaard gebleven, met kelder en opkamer. Gedeeltelijk liggen er nog de oorspronkelijke tegelvloeren. Het front van de kastenwand is tegen de trap herplaatst. Het bedrijfsdeel heeft na beschadiging in de Tweede Wereldoorlog een gedeeltelijk nieuwe gevelindeling, met traditionele detaillering, verkregen. Een opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht wordt geflankeerd door ijzeren stalvensters, met ter linkerzijde een opgeklampte, getoogde vleugelpoort. In de noordelijke eindgevel op de begane grond een opgeklampte deur, geflankeerd door betonnen stalvensters, met op de etage een opgeklampt luik naar de taszolder, geflankeerd door segmentboogvormige lichten. Tegen de achtergevel staat een sobere stalaanbouw uit ongeveer 1925.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de geografische en landschappelijke ontwikkeling in de grensstreek en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij kort na 1900. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden wegens de uiterst eenvoudige vormen en afgewogen verhoudingen en de samenhang tussen exterieur en interieur. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOude Tilburgsebaan45131 RMAlphen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Alphen en RielL476

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19111911exactvervaardiging