Alphen en Riel H 4384
Stationstraat 11, 5131 BL te Alphen

Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de Stationsstraat staat, enigszins terug gelegen van de openbare weg en door een voortuin daarvan gescheiden, het HERENHUIS Stationsstraat 11, een in Eclectische stijl omstreeks 1890 gebouwd woonhuis. Omstreeks 1950 is aan de zuidelijke zijde een garage gebouwd. Deze valt buiten de bescherming. In de diepe tuin onder meer twee waardevolle taxusbomen en een meidoornhaag.

Beschrijving.

Het eenlaags woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Twee gemetselde schoorstenen op de zijgevels. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De strak symmetrische voorgevel heeft een rijke versiering in stuc, met onder meer venster- en deuromlijstingen met segmentboogvormige frontons, kroonlijst met gestuct fries en geprofileerde houten goot. Plint en vensterdorpels zijn van hardsteen. De voorgevel heeft een vernieuwde paneeldeur met bovenlicht, geflankeerd aan beide zijden door twee T-vensters, alle gevuld met eenvoudige glas-in-lood panelen. De zijgevels zijn, op een klein venster na, grotendeels blind. De tuin wordt door een recht pad naar de voordeur doorsneden. Dit pad wordt aan de straatzijde geflankeerd door bakstenen pijlers met siermetselwerk en een kunststenen dekplaat.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de grensstreek. Het heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de toepassing van aan het stedelijk eclecticisme ontleende vormen ter representatie van de dorpse elite. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Garage gebouwd.