Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517179
Complexnummer
517177 - Complex Achter den Ham 1
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82704/140
Kadastrale aanduiding
Dongen B 4137
Hoge Ham 9, 5104 JA te Dongen

Omschrijving

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1860 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant met invloeden van Neo-Classicisme.

Omschrijving.

Het éénlaagse bakstenen huis heeft een T-vormige plattegrond onder een samengesteld zadeldak. Het dak van de hoofdmassa aan de straatzijde is gedekt met kruispannen en voorzien van windveren en een gootlijst. De voorgevel telt vijf traveeën en is afgewerkt met een kroonlijst met lijstwerk en consoles. De T-ramen zijn elk voorzien van rolluikkasten met decoratieve randen. De voordeur is in een classicistische omlijsting geplaatst en heeft een bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. De rechterzijgevel is gepleisterd. Vooraan bevindt zich een halfvenster, verder naar achter is een T-raam geplaatst. De vormgeving en rolluikbakken komen overeen met die van de ramen van de voorgevel. In de topgevels van beide zijgevels bevinden zich twee T-schuiframen. De haakse aanbouw heeft gepleisterde gevels, aan de rechterzijkant met vernieuwde ramen en een deur. Voor het huis is een smal stoepje aangelegd.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517177. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Neo-Classicisme
invloeden