517186 - Complex Vaartweg
's-Gravenmoer B 2548
Vaartweg 57, 5109 RB te 's Gravenmoer

Inleiding.

Het vrijstaande BAKHUIS met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij. De as van het bakhuis ligt eveneens loodrecht op de Vaartweg.

Omschrijving.

Het bakhuis heeft een zadeldak met overstek en geschulpte houten windveren en makelaar. Het dak is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. In de topgevel aan de straat een gietijzeren rondvenstertje met geometrische roedenverdeling. Eenvoudige opgeklampte deur met kraaldelen. Een getoogd venster met tweeruits- en een recht venster met een zesruitsverdeling.

Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in halfsteensverband. Met rollagen bij de muuropeningen. Het interieur bevat een originele schouw met daarin een bakkersoven met ijzeren deurtje en stookgat.

Waardering.

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in de Langstraat. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het gebouw is van belang wegens de architectonische gaafheid.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis