517189 - Parochie Laurentius
Bij Gasthuisstraat 1, 5104 HP te Dongen

Het STANDBEELD van het H. Hart is in 1922 geplaatst.

Omschrijving.

Het natuurstenen beeld bestaat uit een achtkantige bakstenen sokkel. De sokkel heeft een witte kunststenen voet en kapiteel. In de kunststeen zijn dekoratieve randen aangebracht.

Inscripties "REX/SUM EGO/ANNO DOMINI 1922" en "HULDE V. DONGEN/A:H.H:HART" bevinden zich in de rand van het kapiteel. Op een bolvormige voet staat de Christusfiguur.

Waardering.

Het beeld maakt deel uit van een gebouwencomplex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het beeld heeft kunsthistorische waarde wegens de vormgeving. Het geheel heeft ensemblewaarde als onderdeel van de langgerekte lintbebouwde kern van Dongen. Het beeld heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel en is gaaf bewaard gebleven.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) H. Hartbeeld

Plaatsing van beeld in 1922