Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517193
Complexnummer
517192 - Looierij/woonhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82876/194
Kadastrale aanduiding
Dongen I 1660
Kardinaal van Rossumstraat 43, 5104 HK te Dongen

Omschrijving

Inleiding.

LOOIERIJ daterend uit de late negentiende eeuw.

Omschrijving.

Drielaagse LOOIERIJ op een rechthoekige plattegrond met een tweelaags nathuis en daarboven een drooghuis onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Het dak is voorzien van windveren. In de langsgevels getoogde vierruitsraampjes, bovenaan een smalle strook uitgevoerd in hout met luiken. Aan de straatkant (Oranjeplein) op de begane grond een opgeklampte deur en twee negenruitsramen. Op de verdieping bevinden zich getoogde vierruitsramen. De kopse gevel aan de achterzijde heeft een rond raam. Inwendig heeft de looierij een betonnen vloer op de begane grond. Verder houten balken en vloeren en steektrappen. Tegen de voorgevel een schoorsteen en schouw.

Waardering.

De looierij is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517192. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Looierijgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden