Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517194
Complexnummer
517192 - Looierij/woonhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82876/189
Kadastrale aanduiding
Dongen I 1660
Kardinaal van Rossumstraat 43, 5104 HK te Dongen

Omschrijving

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd ca. 1920.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder mansardedak gedekt met tuiles-du-Nord. In het metselwerk zijn steekankers aangebracht. In de voorgevel bevindt zich links, op de hoek,de deur, ernaast twee ramen. Boven deur en ramen zijn keperbogen aangebracht. In de top van de voorgevel zijn in het siermetselwerk twee ramen aangebracht. De linkerzijgevel heeft schuiframen onder keperbogen. In de achtergevel zijn onder de oorspronkelijke segmentbogen nieuwe ramen aangebracht. In de rechterzijgevel zijn grote wijzigingen aangebracht. Op de begane grond bevinden zich nieuwe terrasdeuren en de gevel is opgemetseld met een nieuwe dakkapel.

De woning is gemoderniseerd. In het interieur is de ruimte op diverse plaatsen doorgebroken, in de zijgevel is een nieuw raam gemaakt. Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517192. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden