's-Gravenmoer B 2313
Hoofdstraat 62, 5109 AD te 's Gravenmoer

Inleiding.

VILLA uit eerste kwart van de twintigste eeuw in Eclectische stijl met Chalêtachtige stijlkenmerken. Het huis is gebouwd voor de dorpsdokter en sindsdien als zodanig in gebruik gebleven. Het huis ligt in de lintbebouwde hoofdstraat van het dorp.

Omschrijving.

Het tweelaagse huis op L-vormige plattegrond met zolderverdie- ping heeft een gecombineerd schild- en zadeldak met een topgevel aan de straat. Het dak, met geknikte schilden, heeft aan alle kanten een groot overstek. Het is belegd met een rode Tuile du Nord-pannen. De voorgevel is vier traveeën breed. De rechtse travee direct naast de voordeur is uitgevoerd als een symmetrische risaliet, bekroond met de topgevel van het eerder genoemde zadeldak. In de risaliet op de begane grond zit een groot venster onder segmentboog met twee tussenstijlen en kalf. Op de verdieping twee gekoppeld schuifvensters onder rondboog met waaiervormige boogtrommel, gescheiden door een kolomvormige penant. In de topgevel van de zolderverdieping een rondvenster. Links van de voordeur bevinden zich op de begane grond twee en op de verdieping drie schuifvensters. De voordeur met een houten luifel met een frontaal hardstenen toegangsbordes en drie traptreden. In rechter- en linkerzijgevel bevinden zich gelijksoortige vensters.

Het opgaand werk bestaat uit handgevormde rood/paarse baksteen gemetseld in kruisverband afgewisseld door cementen en hardstenen speklagen. Het geheel staat op een rondgaande hardstenen plint. De overige muuropeningen hebben een segmentboog. Houten consoles ondersteunen het dakoverstek. Houten windveren en halfspant met makelaar in de topgevel van de risaliet. In voor- en zijkant in het dak een kleine kapel onder schilddakje met smeedijzeren bekroning. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een eenvoudig ijzeren hekwerk uit de bouwtijd.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa voor dorpsnotabelen. Het object heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de menging van stijlmotieven als uitdrukking van de representatie van de dorpse elite. Het object is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.