's-Gravenmoer B 1241
Molendijk 62, 5109 RP te 's Gravenmoer

Inleiding.

Voormalig beurtschippers-WOONHUIS met bedrijfsruimte uit 1868, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Sinds de demping in het midden van de 20ste eeuw van de nabij gelegen haven aan het Oude Vaartje heeft het geen bedrijfsfunctie meer. Het vrijstaande huis ligt op een rechthoekig perceel met de voor- of noordgevel aan de lintbebouwde straat in de kern van 's-Gravenmoer.

Omschrijving.

Het eenlaagse woonhuis met zolder heeft een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de straat. Aan de oostkant heeft het huis een dakoverstek met houten geschulpte windveren en makelaar bekroning. Aan de westkant een tuitgevel. In de voorgevel twee schuifvensters met tussenstijl. De oostgevel heeft twee kleine vensters op de begane grond en een pakdeur onder een segmentboog op zolder geflankeerd door twee rondboog venstertjes met een geometrische roedenverdeling. Op de begane grond is onder deze pakdeur nog de boog van een voormalige pakdeur in het metselwerk zichtbaar. Aan de achterkant van het huis een eenvoudige voordeur. De bedrijfsruimte aan de oostkant van het huis is gedeeltelijk bij het woonhuis getrokken.

Waardering.

Het woonhuis met bedrijfsruimte is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de scheepvaart in de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een beurtschippershuis. Het is als voorbeeld van een eenvoudig dorpshuis betrekkelijk zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft beurtschippers-woonhuis