Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517232
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82665/121
Kadastrale aanduiding
's-Gravenmoer B 1206
's-Gravenmoer B 2888
Wilhelminalaan 13, 5109 AE te 's Gravenmoer
Wilhelminalaan 15, 5109 AE te 's Gravenmoer

Omschrijving

Inleiding.

Voormalige dubbele FUNDATIEWONING uit 1899 van de Hervormde Gemeente van 's-Gravenmoer, opgetrokken in Eclectische stijl. Tot 1922 als zodanig in gebruik bij het armenbestuur van de kerk. Hierna kwamen de woningen in particulier gebruik.

Omschrijving.

Het eenlaagse dubbelwoonhuis met souterrain en zolderverdieping heeft een zadeldak met overstek, houten windveren en makelaarbekroning. De voorgevel van zes traveeën breed is symmetrisch van opzet. In het midden twee portieken ieder met een eigen bordes en frontale trap voorzien van vijf treden. Hierboven een Vlaamse gevel met twee vensters onder flauw hellend zadeldak. In elk portiek een dubbele vierpaneelsvoordeur met bovenlicht. De twee naastgelegen traveeën hebben elk in het souterrain een tweeruitsvenster en op de bel étage een schuifvenster met T-vormige indeling. De zijgevels hebben in het midden een buiteningang voor het souterrain geflankeerd door een tweeruitsvenster. Hierboven op de bel étage twee en op de zolderverdieping één schuifvenster met T-vormige indeling. Het opgaand werk bestaat uit rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband staande op een cementen plint. Bovendien wordt het metselwerk van de voorgevel bij de muuropeningen afgewisseld door hoekblokken en een speklaag van cement, die de vensters van de bel étage deels omlijst. Verder bevat de voorgevel een fries en kroonlijst met in het midden, terplaatse van de Vlaamse gevel, een onderbroken segmentboog. Als erfscheiding aan de straat een ijzeren hekwerk met twee draaihekken en gesmede punten tussen gemetselde bakstenen pilasters.

Waardering.

De voormalige dubbele fundatiewoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de armenzorg in de late negentiende eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fundatiewoning. Het is tevens van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid van een dergelijk woningtype.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Fundatiewoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1899
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden