Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517251
Complexnummer
517250 - Schoolcomplex Schoolstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82666/183
Kadastrale aanduiding
Wouw L 2213
Schoolstraat 3, 4724 BJ te Wouw

Omschrijving

Inleiding.

SCHOOL gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van de Neo-Renaissance. De langgerekte school ligt ver van de rooilijn, op de hoek van de Schoolstraat met de Doeldreef.

Omschrijving.

De school is een éénlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak. In de middenrisaliet met trapgevel bevindt zich een brede deur. Daarboven een hoog rondboog bovenlicht met kleine roedenverdeling. In de topgevel is een band aangebracht waarop smalle rondboogvormige blindnissen staan, deze zijn gevuld met metselmozaïek. De gevel wordt geleed door lisenen, daartussen staan telkens drie (aan het uiteinde twee) ramen onder een korfboog. De ramen hebben een kruiskozijn, daarbinnen kleine roedenverdeling. De boogvelden zijn gevuld met telkens variërend metselmozaïek.

De linkerzijgevel heeft twee ramen als in de voorgevel en een smalle deur in een ondiep portiek met traptreden. In het interieur van de school is de oorspronkelijke indeling van de klaslokalen aan een gang, evenals elementen uit de inrichting bewaard gebleven. Voorbeelden van dit laatste zijn onder andere de tegelvloer met meandermotief in de gang, paneeldeuren en inbouwkastjes in de voormalige klaslokalen en schuifdeuren in geprofileerde omlijsting tussen twee klaslokalen.

Waardering.

Het schoolgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociale ontwikkeling, het representeert de ontwikkeling van het katholiek onderwijs op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de ornamentiek en is van belang als vertegenwoordiger van het werk van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517250. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1914
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Groenendaal, J.H.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur