Roosendaal en Nispen D 2074
Boulevard Antverpia 2, 4703 AX te Roosendaal
Boulevard Antverpia 2 A, 4703 AX te Roosendaal

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect A.J. de Bruijn. Het pand op de hoek van de Boulevard Antverpia met de Badhuisstraat vertoont kenmerken van de Art-Nouveau. Het huis werd als onderdeel van een blok woningen gebouwd in opdracht van de verzekeringsmaatschappij Antverpia. Alleen het hoekpand wordt beschermd als representatief voor het hele blok. In 1992 vond een grondige restauratie plaats.

Omschrijving.

Het huis is twee bouwlagen hoog op een rechthoekige plattegrond onder een samengesteld zadeldak met eindschild. Het heeft een afgeschuinde hoek met een loggia en toren-achtige opbouw onder een koepeldak. Links daarvan, aan de Boulevard Antverpia heeft de gevel een halve topgevel, aan de zijde van de Badhuisstraat wordt de gevel afgesloten door een hele topgevel. Het object is uitgevoerd in baksteen op een bezette plint. Speklagen en ontlastingsbogen zijn in gele baksteen en grijze cementsteen aangebracht, op dezelfde wijze is direkt onder de goot een band met metselmozaïek gemaakt. Het dak is gedekt met leien. Vernieuwde deuren liggen iets verdiept boven een natuurstenen trapje. De segmentbogen erboven zijn voorzien van decoratieve sluitstenen. De rondboogramen op de begane grond hebben een halfrond bovenlicht, in de afgeschuinde hoek is een staand raam aangebracht. Erboven een trapsgewijze overkraging naar een hoek met loggia, balustrade en bakstenen hoekpijler. Op de verdieping zijn naar binnen draaiende ramen onder segmentbogen geplaatst. Boven de deur aan de Badhuisstraat 44 is een luchtboog met gepleisterde afwerking naar het naastgelegen tweelaagse bouwdeel. De topgevel is voorzien van een gepleisterde band met opschrift "ANTVERPIA". Het ontbrekende deel van de tekst ("BOULEVARD") is op een ander pand aan de Badhuisstraat aangebracht.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde, het is van belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad als gevolg van de aanleg en uitbouw van de spoorverbindingen. Het is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek, waarbij motieven uit de Nederlandse en Vlaamse architectuur met elkaar worden vermengd. Het heeft ensemblewaarde als gezichtsbepalend hoekpand, onderdeel van een groter geheel van woningen aan de Boulevard Antverpia, de Badhuisstraat en de Hulsdonksestraat.

Bruijn, A.J. de ; Noord-Brabant