Roosendaal en Nispen L 3089
Brugstraat 1, 4701 LA te Roosendaal

Inleiding.

WINKEL-WOONHUIS, gebouwd in 1932 naar ontwerp van architect A. van Hees in een bouwstijl met elementen van de Amsterdamse School-stijl. Het pand ligt op de hoek met de Oliemolen en is een vrijstaand blok, door muren met de aangrenzende bebouwing verbonden.

Omschrijving.

Bakstenen pand onder een plat dak. De plint is in zwarte baksteen uitgevoerd, het bovenste gedeelte van de gevel heeft uitstekende horizontale randen in baksteen. De rand van het meest linkse (tweelaagse) gedeelte is trapsgewijs verspringend. De dakrand is afgewerkt met grestegels. De hoofdmassa is drie bouwlagen hoog en heeft een afgeschuinde hoek. Op de begane grond aan de Brugstraat bevindt zich de winkel met etalage, het etalageraam aan de linkerkant heeft een rechte hoek, rechts is het voorzien van een afgeschuinde hoek. De bovenlichten van de etalage zijn aan de linkerkant terugliggend geplaatst en aan beide zijden gevuld met gekleurd glas-in-lood. Ertussen in is een portiek met betegeld stoepje, hoger gelegen dan het trottoir. Dit stoepje loopt rechts voor de etalage door voor de afgeschuinde hoek en volgt de rooilijn.

Boven de etalage, op de eerste verdieping bevinden zich twee openslaande ramen met bovenlichten voorzien van een horizontale roedenverdeling. Tegen de afgeschuinde hoek is een balkon met bakstenen borstwering aangebracht.

Op de tweede verdieping is een tweetal liggende ramen met horizontale roede aangebracht. Tussen beide ramen is een inpandig balkon met bakstenen borstwering zichtbaar. De ramen lopen door om de hoeken. Het meest rechtse raam loopt nog verder door om de afgeschuinde hoek. Links daarvan aan de Brugstraat is de bouwmassa tweelaags. Links in de gevel bevindt zich een groot tweedelig raam, in het bovenlicht zijn horizontale roeden aangebracht met glas-in-lood. Rechts daarvan, in een ondiep portiek is een deur met bovenlicht, eveneens gevuld met glas-in-lood, geplaatst. Op de verdieping bevindt zich een raam met een aan beide kanten breder bovenlicht, ook wel melkmeisje genaamd. De zijgevel aan de Oliemolen is grotendeels blind. Op de begane grond en verdieping bevindt zich elk één raam. Op de begane grond is dit een hooggeplaatst raam, voorzien van horizontale roeden en glas-in-lood op de hoek, de verdieping heeft een raam met bovenlicht, omlopend in de achtergevel.

Op de tweede verdieping is een inpandig balkon als in de gevel aan de Brugstraat aangebracht. Het bovenste gedeelte van de zijgevel is met leien bedekt.

Aan de achterzijde is een uitspringend gedeelte zichtbaar. Latere toevoegingen en vernieuwde ramen hebben hier de oorspronkelijke gevel gewijzigd.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sciaal-economische ontwikkeling van de stad in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de gebruikte stijl-elementen en als goed voorbeeld van een regionale variant van de Amsterdamse School. Het exterieur is gaaf bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Hees, A. van ; Noord-Brabant