Roosendaal en Nispen L 4325
Brugstraat 23, 4701 LB te Roosendaal

Inleiding.

HERENHUIS uit circa 1910, tezamen met Brugstraat 25 als een dubbel huis gebouwd naar ontwerp van architect F.B. Sturm. De gevel als geheel heeft in de oorspronkelijke vorm een symmetrische opzet. Aan de achterzijde is Brugstraat 23 in 1932 uitgebreid met een achterhuis in Art-Deco stijl. Met die verbouwing, naar ontwerp van J. Hurks, zijn in het oude huis vensters, deur en gootlijst aangepast. Brugstraat 25 wordt niet beschermd.

Omschrijving.

Brugstraat 23 is een drielaags pand onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De gevel is uitgevoerd in baksteen en heeft hoeklisenen en een middenrisaliet, het dak is gedekt met kruispannen. Brugstraat 23 is voorzien van een hoge hardstenen plint en hardstenen pilasters op de hoeken van het portiek. Onder de gootlijst is een bakstenen lijst aangebracht. In het portiek een houten paneeldeur, ernaast twee schuiframen, gevuld met glas-in-lood. Op de verdieping is boven het portiek een breed raam geplaatst, ernaast rechthoekige ramen als op de begane grond. De ramen op de tweede verdieping zijn kleiner, boven het brede raam is een dubbel raam aangebracht. Alle ramen hebben hardstenen onderdorpels. Als ontlastingsbogen zijn boven portiek en ramen segmentbogen, uitgevoerd in geprofileerde baksteen, met een hardstenen sluitsteen in de vorm van een diamantkop aangebracht. De boogvelden zijn opgevuld met polychroom metselmozïek, op de tweede verdieping met tegeltjes. De ramen zijn voorzien van voorzetramen. Het bakstenen achterhuis bestaat uit een rechthoekig blok onder plat dak, gedeeltelijk onderkelderd met tegen de linkerhelft van de achtergevel een ver uitstekende halfronde erker waarboven een balkon met bakstenen borstwering. In de erker rechthoekige ramen gevuld met glas-in-lood, direkt daarboven een betonnen band, doorlopend als luifel naast de erker, boven de terrasdeuren in de achtergevel. Als bovenlichten van de erkerramen zijn op de betonnen band liggende ramen, gevuld met geometrisch glas-in-lood geplaatst. Op de verdieping veneens rechthoekige ramen onder een rollaag, bij het balkon een deur. In de tuin, links van de erker, is de toegang tot de kelder, afgescheiden door een bakstenen muurtje. Voor de erker een aangelegd terras.

Het interieur verkeert goeddeels in oorspronkelijke staat. Het oudere huis heeft onder meer links van de gang een kamer-en-suite met stucplafonds en marmeren schouw. In het achterhuis is een belangrijk interieur in Art-Deco stijl bewaard gebleven met oorspronkelijke materialen, kleuren, betegeling en beglazing. Voorbeelden zijn onder meer in de kamer met erker een plafond voorzien van vlakverdeling door geprofileerde lijsten en een hoge lambrizering met behangen panelen. Daarachter een hal met betegelde lambrizering, een spiegel in betegelde omlijsting, met aan weerszijden een smal lichtarmatuur en trappartij met donkere houten afwerking. Bovenaan in het trappenhuis overhoekse ramen, gevuld met geometrisch glas-in-lood. Tussen oud- en nieuwbouw in ligt de voormalige wintertuin, nu eetkamer met betegelde vloer. In het plafond bevindt zich een legraam met geometrisch glas-in-lood.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad. Het heeft architectuurhistorisch belang wegens de combinatie van voorhuis met het achterhuis. Dit laastte onderdeel is van belang wegens bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek en bijzondere samenhang van interieur en exterieur. Het neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de Roosendaalse architect Hurks en is gaaf bewaard gebleven. Als zodanig is het uiterst zeldzaam.

Hurks, J. ; Noord-Brabant
Sturm, F.B. ; Noord-Brabant