Roosendaal en Nispen D 10829 A1
Roosendaal en Nispen D 10829 A2
Burgerhoutsestraat 12 c, 4701 EL te Roosendaal
Burgerhoutsestraat 12 d, 4701 EL te Roosendaal
Burgerhoutsestraat 12 b, 4701 EL te Roosendaal
Burgerhoutsestraat 12 a, 4701 EL te Roosendaal

Inleiding.

FabrikantenVILLA, gebouwd in 1900 in opdracht van J. van Gilse, naar ontwerp van architect M. Vergouwen. Het vrijstaande pand wordt omgeven door een grote tuin, thans toegankelijk als park. Sinds 1975 is de villa in gebruik als muziekschool. De uitbreiding aan de achterzijde met een serre vond in 1976 plaats.

Omschrijving.

Tweelaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met bitumen. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint en speklagen. Boven de ramen zijn steeds segmentbogen aangebracht. Deze bogen zijn uitgevoerd in strekken in grijze en rode baksteen, de boogvelden zijn opgevuld met metselmozaïek. De voorgevel heeft aan de rechterzijde een risaliet met topgevel. Links is een risaliet met afgeschuinde hoeken zichtbaar, bekroond door een borstwering met kantelen en een hoektorentje. Daartussen in bevindt zich op de begane grond een breed portiek dat aan de voorzijde twee rondbogen op zuilen heeft. De bogen rusten op natuuurstenen consoles met acanthus motief, op de sluitstenen van de bogen en aanzetsteen tussen de twee bogen in bevindt zich een gebeeldhouwde wolvenkop. De portiek zelf wordt overwelfd door troggewelfjes, uitgevoerd in baksteen met metalen liggers. Er bevinden zich twee dubbele paneeldeuren, voorzien van ijzeren roosters. Voor de rechterdeur is een trap aanwezig, links sluit een stang de doorgang af.

Van de linkerrisaliet is de buitenhoek op de verdieping overkragend en op een zandstenen console geplaatst. Tegen de rechterhoek is de bovenste rand voorzien van een console. De bekroning van dit risaliet bestaat uit een iets overkragende borstwering met een rand gemetselde kantelen om een puntdak, bekroond door een siersmeedijzeren hekwerk. Links gaat de borstwering over in een achtkantig torentje met spits, de spits is ook omgeven door gemetselde kantelen. De topgevel van de rechterrisaliet heeft een natuurstenen bekroning waarin een wapenschild is afgebeeld met fronton. Op de hoek met de rechterzijgevel bevindt zich op de begane grond een tweelaagse vijfkantige erker met in elk gevelvlak een smal raam, voorzien van een natuurstenen latei. In de ontlastingsboog is een hardstenen diamantkop als sluitsteen aangebracht. Aan de bovenkant is een overstekende rand op natuurstenen consoles zichtbaar, daarboven een gemetselde borstwering met kantelen met een natuurstenen afdeksteen. In de rechterzijgevel is een dienstingang geplaatst. Deze bestaat uit een paneeldeur met ijzeren roosters, voorafgegaan door een hardstenen trapje en klein bordes. Aan weerszijden van deze ingang bevindt zich een raam met smeedijzeren hekwerk in Art-Nouveau vormgeving. Tussen de ramen en segmentbogen is een rand in zwarte steen aangebracht. Rechts van deze ingang bevindt zich een twaalfruitsraam, meteen erboven op de verdieping is een T-raam aangebracht. Boven de deur bevinden zich twee kleine ramen. Links in de gevel zijn hoge ramen met horizontale roeden zichtbaar. In het dakvlak zijn dakkapellen onder een puntdakje geplaatst. De linkerzijgevel heeft een uitstekend trappenhuis onder een spits dak. Ertegen aan is een (later toegevoegde) metalen brandtrap geplaatst. De bovenkant van de gevel is aan de voorzijde, in aansluiting op het hoektorentje voorzien van een rij gemetselde kantelen op een lijst. Daarachter is een klein rondboogfries in rode baksteen uitgevoerd. Aan de achterkant is aan beide zijden een risaliet met klein schilddakje gemaakt. Over de gehele breedte van de achtergevel is een na-oorlogse éénlaags serre onder plat dak gebouwd. Hierin bevinden zich vier aaneengesloten panelen waarin ramen zijn aangebracht. De bovenkant van de gevel is met een geschulpte rand afgewerkt. Op de verdieping zijn T-ramen onder segmentbogen geplaatst. Onder de dakrand bevindt zich een houten geprofileerde goot op klossen. In het dakvlak zijn boven de risalieten en daar tussenin dakkapellen met vierruitsramen, onder een opgewipt dak zichtbaar. In het interieur is de oorspronkelijke indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Centrale hal achter de hoofdingang, met kamers rondom, rechts een trappenhuis en gang naar de dienstingang. Het huis is gedeeltelijk onderkelderd.

Van de inrichting zijn vooral op de begane grond verschillende elementen nog in oorspronkelijke staat zoals enkele paneeldeuren, schouwen en stucplafonds en de betegeling van de hal. De kelder wordt overwelfd door troggewelfjes. De tuin rondom heeft aan de voorzijde bloemenperken, achter de villa zijn diverse gazons aangelegd en staan bomen uit de bouwtijd (zoals eiken, een kastanje en rode beuk). Ook bevinden zich in de tuin grote rododendronstruiken. Achterin is een vijver met houten bruggetje aangelegd.

Waardering.

Het geheel van villa met tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de stedelijke villa in het bijzonder wegens de kasteelachtige elementen en de hoektoren. Wegens ornament en detaillering heeft het geheel architectuurhistorisch belang. Het exterieur en de structuur van het interieur zijn gaaf bewaard gebleven.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Fabriekswoning Fabrikanten villa