Roosendaal en Nispen K 2693
Roosendaal en Nispen K 2692
Hulsdonksestraat 56, 4703 AT te Roosendaal
Hulsdonksestraat 58, 4703 AT te Roosendaal
Hulsdonksestraat 60, 4703 AT te Roosendaal
Hulsdonksestraat 62, 4703 AT te Roosendaal

Inleiding.

WOONHUIZEN, gebouwd in 1912 in opdracht van de Nederlandse Levensverzekeringsmaatschappij "Antverpia", naar ontwerp van architect V. v.d. Zanden. In het ontwerp zijn elementen van Chaletstijl verwerkt en vormen en materialen, kenmerkend voor Art Nouveau. In 1993 vond een grondige restauratie plaats. De woningen liggen als half-vrijstaand blok in de zichtas van de Boulevard Antverpia. Het blok ligt terug ten opzichte van de aangrenzende bebouwing en is voorzien van voortuinen tot aan de rooilijn. Aan de achterzijde is bij nummer 62 een na-oorlogse aanbouw gerealiseerd die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Blok van vier woningen, in opzet aan elkaar gespiegeld. Het geheel heeft een rechthoekige plattegrond met korte aanbouwen in het verlengde van de gang voor de keukens aan de achterzijde. Het samengestelde dak is gedekt met leien. Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij het voorste deel in gele strengperssteen opgetrokken is en een hardstenen plint heeft. Speklagen in de voorgevel zijn in rode strengperssteen aangebracht. Zij- en achtergevels zijn in rode baksteen uitgevoerd. De ontlastingsbogen boven deuren en ramen zijn uitgevoerd in rode strengperssteen. Daarnaast zijn in de kroonlijst en verspreid over de gevel dekoraties in metselmozaïek zichtbaar. Het middelste deel bestaat uit twee tweelaags woningen (nummer 60-58) onder een afgeplat schilddak. Het dak heeft een overstek en gootlijst op consoles. De voorgevel is drie traveeën breed en voorzien van een middenrisaliet, bekroond door een topgevel en dakruiter. Op de begane grond bevinden zich een ondiep portiek met hardstenen trapje en twee deuren met bovenlichten, van elkaar gescheiden door een bakstenen penant. Daarboven is een loggia onder segmentboog aangebracht. Een bakstenen borstwering met aan de voorzijde een pilaar met natuurstenen afdekking deelt de loggia in twee delen, ervoor is een doorlopend smeedijzeren, gedeeltelijk houten hek met hoekbalusters geplaatst. De deuren van de loggia zijn rechthoekig, eveneens met bovenlichten met kleine roedenverdeling. In de zijgevels van de risaliet is een opening gemaakt. De topgevel met vakwerk heeft twee smalle ramen en wordt bekroond door een torentje met spits. In het vakwerk boven de ramen zijn siervazen aangebracht. Aan weerszijden van de risaliet is een segmentvormige erker aangebracht, de bovenlichten van nummer 60 zijn voorzien van een kleine roedenverdeling, bij nummer 58 zijn ze gevuld met glas-in-lood. Boven de erker bevindt zich een segmentvormig balkon met ijzeren hek. Het balkon heeft openslaande balkondeuren met rondboog bovenlichten, voorzien van een kleine roedenverdeling. Aan weerszijden van de topgevel is een dakkapel met wolfdakje, voorzien van een piron zichtbaar. De hoekwoningen (nummer 56 en 62) zijn één laag hoog onder plat dak met dakschild en drie traveeën breed. De buitenste travee heeft een torenachtige opbouw met spits. Op de begane grond bevindt zich een portiek met deur als in de middelste woningen, daarnaast zijn rechthoekige T-ramen met bovenlichten met roedenverdeling geplaatst. Boven de ramen en deuren zijn gepleisterde lateien, onder een gemetselde segmentboog, zichtbaar. Op de verdieping van de toren is een tweelichts raam geplaatst. In het dakvlak bevindt zich een kleine dakkapel onder wolfdak, voorzien van een betimmerd topgeveltje dat bekroond wordt door een piron. De spits van de torenachtige opbouw is afgewerkt met een kunstwerk van smeedijzer en aan drie zijden van een dergelijke dakkapel voorzien. De bovenste rand van de linkerzijgevel is bedekt met leien, in deze rand is een raam aangebracht. De woningen zijn voorzien van voor- en achtertuinen, in het verlengde van de zijgevel en aan de voorzijde van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek.

Waardering.

De panden zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als toonbeeld van de ruimtelijke en sociaal-economische ontwikkeling van de stad. Ze zijn tevens door de bijzondere opbouw van het hoge en representatieve middenblok van belang voor de typologische ontwikkeling van de stadswoning. Ze zijn van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik. Het blok heeft stedebouwkundige waarde vanwege de ligging in de zichtas van de eveneens door de verzekeringsmaatschappij ontwikkelde Boulevard Antverpia. Het is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van door een verzekeringsmaatschappij uitgevoerde woningbouw.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuizen

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rijtjeshuis