Roosendaal en Nispen A 2296
Ludwigstraat 2, 4701 NG te Roosendaal

Inleiding.

Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect Jac. Hurks. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. Behalve als eigen woonhuis van de architect was de villa tot 1940 ook als kantoor in gebruik. Het huis is op de hoek van de Ludwigstraat en Stationsstraat gelegen en schuin geplaatst. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen.

Omschrijving.

Drielaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder samengesteld parabooldak. Tegen de linkerhoek staat een kleine uitbouw waarboven het dak uitwaaiert. De rechterhoek is van een erker met afgeschuinde zijden voorzien, waarboven een balkon met bakstenen borstwering. De schuine zijden hebben een zaagtandmotief in het metselwerk. Het midden van de gevel is hoger opgemetseld. Op de begane grond bevindt zich de ingangspartij, bestaande uit een portiek met paraboolboog waarin een houten deur met glas-in-lood zijlichten, erboven een groot glas-in-lood raam met uitstekende horizontale houten roeden, dat de plaats van het trappenhuis aangeeft. De korte gevel aan de Stationsstraat heeft een topgevel. Op de begane grond bevindt zich een puntig uitstekende erker waarboven een balkon met openslaande deuren, ervoor is een bakstenen borstwering gemaakt. In de top is een klein raam zichtbaar. De achtergevel is éénlaags, het dak loopt hier verder door.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-ecenomische ontwikkeling, namelijk de stedebouwkundige uitleg van de stad in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde vormgeving in baksteen en is een belangrijk werk in het oeuvre van de in Roosendaal actieve architect Hurks. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met overige bebouwing aan de Ludwigstraat. Het is gaaf bewaard gebleven.

Hurks, J. ; Noord-Brabant