Roosendaal en Nispen A 3181
Ludwigstraat 1, 4701 ND te Roosendaal

Inleiding.

Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1927 als eerste villa in de Ludwigstraat, een samenhangend ensemble in baksteen naar ontwerp van architect Jac. Hurks, in Amsterdamse Schoolstijl. Het huis ligt op de hoek van de Ludwigstraat met de Vincentiusstraat.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een parabooldak waarvan de nok haaks op de straat staat. In de linkerzijgevel is tegen het midden een risaliet onder paraboolvormig schilddak geplaatst. Daarachter is een éénlaagse uitbouw zichtbaar, evenwijdig aan de achtergevel, die nog verder uitsteekt en onder de uitloper van het hoofddak, dat hier weer iets oploopt, is geplaatst. Het huis is uitgevoerd in baksteen, het dak heeft een overstek met gootlijst en is gedekt met geglazuurde zwarte romaanse pannen. Enkele accenten zijn aangebracht door ingemetselde tegels die als horizontale banden uitsteken naast de deur en bovenaan in de schoorsteen. De linkerhoek van de voorgevel is afgeschuind en voorzien van getand metselwerk. Een groot raam loopt over deze hoek door in de zijgevel. Rechts in de voorgevel bevindt zich een erker. Rechts van de erker, tot aan de voordeur is een gemetselde bloembak tegen de gevel gezet. Op de verdieping is een samengesteld raam geplaatst dat om de hoek in de zijgevel doorloopt. Erker en verdiepingsraam zijn aan de bovenzijde van een uitstekende lijst voorzien. In de topgevel is een raam met horizontale roeden zichtbaar. Het metselwerk van de voorgevel is, aan de rechterzijde vanaf de erker, aan de linkerkant vanaf het verdiepingsraam, voorzien van een vertikale geleding door verdiept liggende sleuven. In de topgevel zijn vlechtingen aangebracht. Tegen de rechterhoek staat een schoorsteen, daarachter is een liggend raam onder een lijst geplaatst, het raam bevat gekleurd glas-in-lood. Verder is de gevel blind. In de risaliet tegen de linkerzijgevel bevindt zich een ondiep portiek met een moderne deur met betegeld stoepje onder een luifel die de gehele breedte van de risaliet beslaat. Naast de deur en op de hoek van de risaliet zijn, tegen de onderzijde van de luifel aan, liggende ramen aangebracht. Deze zijn gevuld met gekleurd glas-in-lood met geometrische figuren en worden doorsneden door uitstekende horizontale houten roeden. In de achtergevel bevinden zich terrasdeuren en een raam achter (moderne) rolluiken. In de uitbouw is een rondboogpoort zichtbaar. Op de verdieping is een breed liggend raam aangebracht, in het midden met horizontale roeden. Daarnaast zijn smallere ramen met aan de linkerzijde een klein rechthoekig balkon met metalen hekje en een deur. Deze raampartij beslaat een groot deel van de breedte van de achtergevel en heeft aan de bovenzijde een doorlopende uitstekende lijst. In de topgevel is een raam met horizontale roeden zichtbaar. Het huis heeft een tuin, aan de voorzijde van de straat gescheiden door een ligusterhaag.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-ecenomische ontwikkeling, namelijk de stedebouwkundige uitleg van de stad in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde vormgeving in baksteen en is een belangrijk werk in het oeuvre van de in Roosendaal actieve architect Hurks. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met overige bebouwing aan de Ludwigstraat. het is gaaf bewaard gebleven.

Hurks, J. ; Noord-Brabant