Roosendaal en Nispen L 4790
Markt 16, 4701 PE te Roosendaal

Inleiding.

WOONHUIS waarvan de lijstgevel uit 1879 in Eclectische stijl is uitgevoerd. De kern van het pand is van voor 1823. Tussen 1825 en 1872 bestond het huis in combinatie met een winkel. Het pand is in de straatwand van de Markt opgenomen en maakt deel uit van de historische structuur van Roosendaal.

Omschrijving.

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond, onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het pand heeft een gepleisterde gevel op een hoge hardstenen plint. Het pleisterwerk is op de begane grond geblokt en op de verdieping glad uitgevoerd. In de kroonlijst zijn vlakken aangebracht, erboven bevinden zich een tandlijst en grote kunststenen consoles ter ondersteuning van de gootlijst. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is drie traveeën breed, links bevindt zich een paneeldeur met smeedijzeren roosters, toegankelijk via twee hardstenen traptreden. Rechts daarvan zijn twee T-ramen geplaatst. Op de verdieping is in het midden een balkon met openslaande deuren zichtbaar, steunend op grote consoles. Aan weerszijden daarvan is een T-raam aangebracht. Ramen en het balkon zijn van een doorlopende band met balusters op een hardstenen cordonlijst voorzien. Alle bovenlichten van de T-ramen hebben kathedraalglas, ervoor zijn houten rolluikkasten met dekoratieve vormgeving aangebracht. In het midden van het dakvlak bevindt zich een grote dakkapel met gebogen fronton. In het interieur zijn elementen uit de oorspronkelijke toestand bewaard gebleven.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad. Het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het stedelijke woonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verfijnde detaillering en de zuidelijk geïnspireerde stijl. De lijstgevel is gaaf bewaard gebleven. Het pand heeft in samenhang met de bebouwing van Markt en verlengde Molenstraat ensemblewaarde.

Kern is ouder, van voor 1823