Roosendaal en Nispen L 4412
Molenstraat 8, 4701 JS te Roosendaal

Inleiding.

BANKGEBOUW, gebouwd in 1913 in een op Berlage geïnspireerde Overgangsstijl. Het interieur dateert uit 1914. De bank werd in opdracht van S. van Hasselt naar ontwerp van architect J. de Lepper (Breda) gebouwd. Het half vrijstaande pand bevindt zich in de gevelwand van de Molenstraat.

Omschrijving.

Drielaags pand op een rechthoekige plattegrond. De voorzijde is voorzien van een zadeldak met geprofileerde goot op klossen. De nok van het dak loopt evenwijdig aan de straat. Erachter ligt een plat dak. Het pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een hoge hardstenen plint, gevolgd door enkele dicht op elkaar aangebrachte speklagen. Ter hoogte van de bovenkant van de ramen op de begane grond en onder- en bovenkant van de ramen op de verdieping zijn eveneens speklagen aangebracht. De voorgevel is twee lagen hoog en wordt aan de linker- en rechterkant afgesloten met verschillende topgevels. Deze topgevels hebben een hardstenen afdekrand waarachter een klein zadeldak, haaks op het hoofddak staat. De punten van de topgevels zijn van natuurstenen reliëfs voorzien. Tussen de topgevels in is een overstek met goot op consoles geplaatst. Tussen de consoles zijn gepleisterde velden met bloemmotieven zichtbaar. Rechts, iets verdiept in de gevel is de ingang aangebracht, bereikbaar via drie treden en aan de bovenkant afgeschermd door een gebogen natuurstenen luifel. De ingang bestaat uit een dubbele houten getoogde deur met ovale vensters. Erboven staat een driedelig bovenlicht met hardstenen penanten. Het geheel is in een hardstenen omlijsting gevat. De natuursteen is voorzien van decoraties. De ramen zijn geplaatst in groepen van drie of vier, van elkaar gescheiden door bakstenen penanten met natuurstenen kapitelen en voorzien van een natuurstenen latei. De bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling. Op de verdieping bevinden zich identieke raampartijen, boven de deur met twee ramen. In de topgevel rechts is een rond licht in hardstenen omlijsting met hoekknoppen zichtbaar, de linker topgevel is breder en heeft drie staande raampjes waarboven een klein rond licht is aangebracht. De rechterzijgevel is blind met ondiepe nissen, gevuld met metselmozaïek. Rechts van het pand was een brede poort, nu in 2001 dichtgemaakt ten gunste van een betaalautomaat. Erboven is de opgemetselde toog met V-vormige afdekking van de oorspronkelijke poort gehandhaafd. Tussen de uiteinden is een siersmeedijzeren stang zichtbaar. Links grenst het pand aan het poortje van buurpand Molenstraat 10.

In het interieur zijn grote delen van de oorspronkelijke toestand bewaard gebleven. Voorbeelden zijn in het publieke deel van de bank zichtbaar zoals een voorportaal met betegelde vloer en lambrisering. De bank zelf heeft onder andere stucplafonds, vleugeldeuren in de portalen, en paneeldeuren met glas-in-lood bovenlichten uit de bouwtijd. De wachtzaal is eveneens van de oorspronkelijke betegelde vloer en lambrisering voorzien en heeft in het plafond een legraam met geometrisch glas-in-lood.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bankgebouw rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek zowel van het interieur als het exterieur. Het is van belang als specimen van het oeuvre van de architect De Lepper. Het geheel is gaaf bewaard gebleven met een zeldzaam interieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Bankgebouw

Rationalisme