Roosendaal en Nispen L 4984 A1
Roosendaal en Nispen L 4984 A2
Roosendaal en Nispen L 4984 A6
Roosendaal en Nispen L 4984 A7
Roosendaal en Nispen L 4813
Molenstraat 10, 4701 JS te Roosendaal

Inleiding.

HERENHUIS, in 1904 gebouwd in opdracht van Stanislas van Hasselt, directeur van de bank van Luykx. Het pand is gebouwd naar ontwerp van architect A.J. de Bruijn in Neo-Renaissancestijl. Het gebouw ligt in het centrum van Roosendaal in een aaneengesloten gevelwand.

Omschrijving.

De hoofdmassa wordt gevormd door een drielaags pand op een L-vormige plattegrond onder een plat dak met omlopend schild. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, het dak is gedekt met leien. De voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch opgezet. Deze gevel is uitgevoerd in strengperssteen op een hoge (tot aan de onderkant van de ramen) natuurstenen plint. De middelste travee wordt sterk benadrukt door een grote erker op de eerste verdieping en een topgevel in het dakvlak. Op de begane grond bevindt zich in het midden een dubbele houten deur in een rijk gedekoreerde hardstenen omlijsting. De omlijsting zet zich voort in grote voluutvormige consoles ter ondersteuning van de erker. Deze erker heeft een hardstenen borstwering en hoeken. Aan de bovenzijde is een eveneens hardstenen lijst aangebracht waarop zich de borstwering van het balkon op de tweede verdieping bevindt. Het balkon heeft een hardstenen balustrade. De topgevel heeft een uitkragend balkon op consoles en een rijk gedekoreerde natuurstenen omlijsting van rolwerk met bekroning door middel van een gebogen fronton.

Aan weerszijden van de middentravee zijn ramen aangebracht. Op de begane grond met segmentbogen met een natuurstenen sluitsteen in de vorm van een diamantkop. Meteen boven de bogen is een natuurstenen lijst zichtbaar. Op de verdieping worden de ramen bekroond door een natuurstenen latei met fronton. Tussen de ramen van de begane grond en de eerste verdieping is een band met bloemmotieven in reliëf zichtbaar, ter hoogte van de borstwering van de erker. Op de tweede verdieping zijn samengestelde raamstroken geplaatst, de ramen zijn van elkaar gescheiden door gebombeerde natuurstenen zuiltjes. De bovenste rand van de gevel is versierd met een fries met waaiermotieven. In het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen, bekroond door een gebogen fronton. Rechts van de voorgevel bevindt zich een bouwmassa van één laag hoog, erachter een tweelaags onder plat dak. Aan de voorzijde bevindt zich hierin een portiek met hardstenen trapje en een smalle dienstingang. Tegen de achtergevel is in het midden, in het verlengde van de gang een drielaagse uitbouw onder plat dak geplaatst, hierin ligt het trappenhuis. Op de begane grond is daarin een brede deur aangebracht met houten rolluik. De eerste verdieping bevat een rondboograam, de tweede verdieping twee getoogde ramen, allen gevuld met glas-in-lood. Rechts daarvan zijn terrasdeuren die uitkomen op een betegeld terras. De eerste en tweede verdieping bevatten getoogde ramen. In het metselwerk direkt onder de geprofileerde goot is een metselmozaïek aangebracht met gele en bruine blokken. Links van het trappenhuis is de bouwmassa lager. Aansluitend is, haaks op de achtergevel tegen de hoek met de zijgevel, een bijgebouwtje in Chaletstijl. Het pand is één laag hoog en zes traveeën lang, in het midden voorzien van een opbouw met topgevel. Het langgerekte zadeldak is gedekt met leien en heeft windveren, op de kopse gevels is hangend houtwerk, bekroond door een makelaar aangebracht. Het interieur verkeert grotendeels in oorspronkelijke staat. Het pand wordt doorsneden door een hoge gang. Links daarvan bevindt zich een kamer in drie delen, van elkaar gescheiden door schuifdeuren. Elke kamer is voorzien van een marmeren schouw, decoratieve stucplafonds en houten lambrizeringen, afkomstig van de firma Pander. In de voorkamer zijn de wanden met textiel bespannen. De deuren zijn omlijst en hebben een decoratieve gestucte latei. Achterin de gang bevindt zich de trap. Rechts daarvan de keuken met aangrenzend een bijkeuken. Beide keukens zijn betegeld: de wanden gedeeltelijk met witte geglazuurde tegels, afgewerkt met een rand met blauw motief, de vloer met cementen stertegels. In de keuken zijn verder onder andere een schouw en inbouwkasten aanwezig. Dit deel van het huis is onderkelderd, de kelder heeft een tegelvloer en troggewelven, een deel is bedoeld als wijnkelder en heeft voorraadschappen. Vanuit de keuken gaat een aparte diensttrap naar de verdiepingen. Op de verdieping bevinden zich aan weerszijden van de gang slaapkamers. De deuren zijn in geprofileerde omlijstingen gevat, voorzien van een latei met bloem- en vaasmotieven.

Boven de keuken is een badkamer met betegeling als in de keuken aanwezig. De tweede verdieping heeft in de gang een gemarmerde lambrizering.

De tuin bestaat uit twee delen waarvan het achterste stuk lager ligt. Beide delen worden van elkaar gescheiden door een smeedijzeren hek.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling heeft het cultuurhistorisch belang. Het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het stedelijk herenhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang als late toepassing van de neo-renaissancestijl en vanwege de ornamenten en het materiaalgebruik. Het is als geheel gaaf bewaard gebleven waarbij vooral het interieur zeldzaam compleet is. Het is als zodanig uiterst zeldzaam.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bruijn, A.J. de ; Noord-Brabant