Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517283
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82667/182
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Roosendaal en Nispen B 6949
Spoorstraat 51, 4702 VW te Roosendaal

Omschrijving

Inleiding.

FABRIEKSGEBOUW, samengesteld uit diverse bouwmassa's waarvan aan de straat drie bouwblokken te onderscheiden zijn. Het beschermde middendeel uit ca. 1935 is het meest karakteristiek en gebouwd in een Zakelijke stijl. Links en rechts daarvan liggen later aangebouwde delen die buiten de bescherming vallen.

Omschrijving.

De tweelaagse fabriek kent aan de straatkant (Spoorstraat) een bakstenen gevel als scherm voor een achterliggend betonskelet. De gevel is ter plekke van de plint en boven de ingang betegeld. De gevelwand heeft een borstwering met deklijst aan de voorzijde. Het middendeel met ingang, ongeveer in het midden van de voorgevel, ligt terug ten opzichte van de rooilijn. De aansluitende gevels hebben afgeronde hoeken naar het middendeel toe. De ingang bestaat uit twee metalen deuren in een metalen pui met laddervensters en aan weerszijden smalle lichten. Erboven is een betonnen luifel waarop letters zijn geplaatst. Onder tegen de luifel zijn twee lantaarns gehangen. Op de verdieping een groot vierkant raam dat boven de dakrand uitsteekt. De ramen in de links en rechts aansluitende gevels zijn voorzien van metalen kozijnen met roedenverdeling, zestienruits op de begane grond en twaalfruits op de verdieping, de ramen naast de ingangspartij volgen de afgeronde hoeken. In de rechterzijgevel zijn ramen als voor aangebracht. Aan de achterzijde grenst het gebouw aan de latere toevoeging.

Waardering.

Het middengedeelte van het fabrieksgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een economische ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het meerlaags fabrieksgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de bijzondere en zakelijke stijl. Het is zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Suikerwerkfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden