Bij Spellestraat 44, 4724 SJ te Wouw

Inleiding.

MariaKAPEL, gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk in 1936 in traditionalistische stijl. De kapel ligt even buiten de bebouwde kom van Wouw.

Omschrijving.

In groot formaat baksteen opgetrokken kapel. De plattegrond is drielobbig, met een rechte voorkant. Het leien schilddak is aan de achterkant gebogen, aan de voorkant heeft het een driezijdig overstek. De nok wordt aan voor- en achterkant bekroond door een piron. De voorzijde heeft een brede spitsboogvormige opening, aan de onderzijde afgesloten door een smeedijzeren hek, daarboven in de spitsboog op natuurstenen aanzetstenen rechte bakstenen moulants. Voor deze ingang is een halfrond plateau met traptrede aangelegd. De uiteinden van de voorgevel zijn voorzien van overhoeks geplaatste steunberen met natuurstenen afdekking.

De zij- en achtergevels hebben een iets uitstekende plint. Inwendig bakstenen gewelf. In de bakstenen muren is aan de binnenkant op ooghoogte een band met mozaïek aangebracht. Hierin is het opschrift: "ONZE+LIEVE+VROUW+VAN+ALTIJD+DURENDE+BIJSTAND+BID+VOOR+ONS" verwerkt. Op een natuurstenen sokkel in een glazen kastje staat een Mariabeeld.

Waardering.

De kapel is van algemeen cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de culturele en geestelijke ontwikkeling in Noord-Brabant, in het bijzonder de verbreiding van de Mariadevotie in het Interbellum. Zij is van architectonische waarde wegens de plaats die zij inneemt in het oeuvre van de architect Valk, in het bijzonder door de combinatie van gotiserende ornamentiek met een karkakteristieke drielobbige plattegrond en een zeer expressieve hoofdvorm. Zij is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van de uitwerking van het kapelmotief.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Mariakapel

Valk, H.W. ; Noord-Brabant