Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517314
Complexnummer: 
517313 - -
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82645/154
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Heusden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Herpt
X-Y coördinaat: 
139516 - 416177

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

BOERDERIJ, woongedeelte, in circa 1914 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. Het tussengedeelte is gelegen tussen het woongedeelte en de grote langsdeelschuur. Het geheel is in de negentiende eeuw opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De westelijke muur is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw vervangen door een nieuwe. Het tussengedeelte diende als paarden- en koeienstal en voor opslag. De langsdeelschuur met stal/dorsvloer is een grote, imposante schuur met een steile rieten kap. In de negentiende eeuw opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur ligt met de nokas langs de Hoefstraat. Na de oorlog bleek de noordelijke muur zoveel schade te hebben opgelopen dat deze grotendeels herbouwd moest worden.

Omschrijving.

Woongedeelte van één bouwlaag met kapverdieping, gebouwd op rechthoekige grondslag met muren in schoon metselwerk, machinale baksteen met vlechtingen. De nokas loopt parallel aan de Hoefstraat. Het woongedeelte is gedekt met een afgewolfde rieten kap die aan de noordzijde overgaat in die van het tussengedeelte. In het dak bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. De voorgevel heeft een gecementeerde plint, op de begane grond vier traveeën, 3 licht getoogde vensters met T-ramen en een paneeldeur met gietijzeren roosters. Verder zijn gietijzeren sierankers aangebracht. Licht getoogde verdiepingsvensters met T-ramen. In de zuidgevel bevinden zich nog enkele vensters die identiek zijn aan die van de voorgevel en een klein vierkant venstertje voor de opkamer. Het woongedeelte is aan de zuid- en oostzijde onderkelderd.

Het tussengedeelte telt één bouwlaag en heeft muren in schoon metselwerk onder een steile rieten kap. De nokas staat haaks op die van het woongedeelte en de langsdeelschuur. De westmuur is opgetrokken in een machinale baksteen. Hierin zijn vier betonnen vensters aangebracht met een zesruits roedenverdeling. Verder is centraal een opgeklampte deur geplaatst. Aan de noordzijde bevindt zich een opgeklampte dubbele inrijpoort met negenruits bovenlichten. In dit gedeelte heeft de rieten kap een groot overstek met met leem aangesmeerd vlechtwerk aan de onderzijde. Dit overstek omvat tevens het ingangsgedeelte van de langssdeelschuur. Aan de achterzijde bevindt zich nog veel oud muurwerk in een handvorm baksteen. Bij de kleine vensters in dit gedeelte is enige oorlogsschade zichtbaar. Intern is er niet veel gewijzigd; de stallingen zijn bewaard gebleven. Imponerend zijn de enorme eiken moerbalken bij de aansluiting met de langsdeelschuur voor de vloer van de hoge tas die doen vermoeden dat de boerderij een oude kern heeft. Stalgedeelte van één bouwlaag. Hoge en grote bouwmassa op een rechthoekige grondslag met muren in schoon metselwerk onder een steile rieten kap. De muur aan de noordzijde is vernieuwd na de oorlog. De bovenzijde hiervan is verstevigd met grote ijzeren staafankers. Verder zijn in deze muur twee vensterluiken aangebracht. Bijzonder en opvallend zijn de twee terugliggende hoekingangen onder de overstekende rieten kap. Deze liggen tegenover elkaar en vormen zowel de ingang als de uitgang van de dorsvloer en de hooitas. Naast de hoekingang aan de oostzijde is een dubbele opgeklampte inrijpoort aangebracht met daarnaast een klein venster met roedenverdeling. Aan de zuidzijde van de schuur zijn recht gesloten vensters en een opgeklampte deur aangebracht. Inwendig is de schuur verdeeld in een stalgedeelte aan de zuidzijde en een dorsgedeelte aan de noordzijde. Beide gedeelten worden door een tussenmuur van elkaar gescheiden. Dit laatste heeft nog de lemen vloeren. Boven het stalgedeelte is de grote hooitas gelegen. De onbeschoten sporenkap wordt gedragen door forse eiken spanten op stenen voeten.

Waardering.

Het woongedeelte is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het bezit als bijzondere uitdrukking van een typologische en sociaal-economische ontwikkeling. Het woongedeelte heeft architectuurhistorische waarden vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Boerderij en bijgebouwen hebben ensemblewaarden vanwege de wijze van verkaveling van de verschillende onderdelen en de markante ligging in een open landschap. Het woongedeelte is van belang vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur.

Het woongedeelte is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoefstraat45255 PBHerpt

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Bakhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HeusdenG1669
HeusdenG1677

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19141960globaalvervaardiging